Ton en Tineke 1: Kalm Blijven, Ton! door André Franquin + diverse scenaristen op nummer 2220
Gagserie voor het weekblad Kuifje waarvoor een plejade van vrienden (René Goscinny, Tibet, Peyo, Greg) ideeën leverden. Dit is al een eerste vingeroefening voor Guust Flater.
 
Hauteville House 1: Zelda door Thierry Gioux + Fred Duval
Silvester (2007, HC)

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die bij de reeksnaam meteen denken aan het ballingsoord van Victor Hugo. Hij leefde tussen 1856 en 1870 in het huis op het eiland Guernsey en maakte er meesterwerken als Les Misérables en L'Homme qui Rit. De stripserie speelt zich af in 1864 en scenarist Fred Duval gebruikt Hugo en zijn republikeinse en anti-Napoleontische sympathieën als kapstok om een spannend steampunkverhaal te vertellen. De schrijver leidt diep onder het huis een prima geëquipeerde fractie (ze hebben nog net geen Steamton Martin die onzichtbaar wordt) republikeinse spionnen die er alles aan doen om Napoleon III zo vaak mogelijk te pesten. Wanneer vreemde geruchten rond de middeleeuwse rooftocht van Cortez de ronde doen, trekt Gavroche, een negentiende-eeuwse James Bond, naar Mexico om zijn neus in Napoleons zaken te steken.

Aantal genomineerde albums van Thierry Gioux: 4/2296
Aantal genomineerde albums van Fred Duval: 6/2296
Gepassioneerd door alles wat met de geschiedenis van Mexico te maken heeft, van de periode vóór de verovering van het midden-Amerikaanse land tot de revolutie onder Zapata), ontwikkelde Thierry Gioux net zo goed een fascinatie voor het maken van historische strips. Na Ik, Napoleon, De Wind der Goden en Waldeck kreeg hij met Hauteville House dus een cadeau.
 
Danzkij een ontmoeting met Olivier Vatine en Thierry Cailleteau stortte Fred Duval zich zelf in het stripvak. Na Fish ‘n’ Ships, een reeks van zo'n driehonderd strookjesstrips, die met succes verscheen in regionale kranten, begon met achtereenvolgens de western 500 Geweren (co-scenario van Cailleteau) en de sf-serie Carmen Mc Callum het ware werk. Hauteville House bevat tegelijk western- als futuristische sf-elementen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010