Vallende Ziekte 2 door David B. op nummer 2218
Vervolg op en slot van het autobiografische verhaal van David B. en zijn broer die aan een agressieve vorm van epilepsie lijdt.
 
De Incal van het Licht door Mœbius + Alejandro Jodorowsky
Oberon (1982, HC), collectie Auteursreeks / Oog & Blik (1999, HC)

Knettergek vervolg op De Incal van het Licht dat niet alleen in de titel, maar ook op de cover een tegenpool is voor de start van een waanzinnig intergalactisch avontuur. De Incal-serie was niet bedoeld om een boodschap over te brengen. In de eerste plaats wilde Alejandro Jodorowsky een avontuur vertellen, maar hij verrijkte het naar zijn eigen mening wel met verwijzingen naar de tarotkaarten en de kabbala. Het waren aanvankelijk niet meer dan knipoogjes. Hij haalde een verhaal tevoorschijn dat zich in zijn onderbewustzijn verstopte en op een nederige en niet-pretentieuze manier werd herkauwd. Hij is uitgekomen bij een kosmische en komische strip. "Het was voor de lol", beweerde hij. Op niet-ingewijden zal het overkomen als esoterisch gelul en onzin, maar de voortgang van het verhaal komt daarbij niet in het gedrang.

Aantal genomineerde albums van Mœbius (Jean Giraud): 37/2296
Aantal genomineerde albums van Alejandro Jodorowsky: 26/2296
Mœbius en Alejandro Jodorowsky hebben nog samen in een sekte gezeten, gedirigeerd door meester Appel-Guéry. Deze man bevestigde dat buitenaardsen op weg waren om de Aarde te bezoeken. Maar om daarin te slagen, hadden ze energie nodig. Seksuele energie voortgebracht uit geslachtsgemeenschap. Daarom moesten sekteleden in beurtrollen 24 uur per dag copuleren met het verbod te ejaculeren. Dat gebeurde allemaal in Hawaï.
 
Het pseudoniem Mœbius was ontleend aan de Duitse negentiende-eeuwse astronoom-wiskundige Auguste Ferdinand Möbius die de ring van Möbius vastlegde, een slimme constructie waarbij een tekening eindeloos kon doorlopen. Het pseudoniem gaat al mee sinds sinds 1963. Jean Giraud associeert het pseudoniem met sciencefiction en zijn vader. Giraud blijft voor hem Blueberry, zijn moeder en Mexico.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010