Adolphus Claar door Yves Chaland op nummer 2204
Retrofuturistische strip van de koning, keizer en admiraal van de klare lijn, Yves Chaland.
 
Arzach door Mœbius
Oberon (1982, HC), collectie Auteursreeks

In het eerste nummer van het Franse stripblad Métal Hurlant in 1975 kon Mœbius uitpakken met een eerste kortverhaal, Approche sur Centauri, het woordenloze Arzach en later De Hermetische Garage (1979). Deze laatste twee zetten alle geldende stripconventies uit die tijd overboord en baarden wereldwijd opzien. Tijdens het tekenen wist Mœbius zelf ook niet helemaal wat hij aan het doen was. Arzach, over een krijger die zich voortbeweegt op een vogel, de vreemdste landschappen doorkruist en de meest bizarre creaturen treft, groeide uit tot een wereldwijde referentie bij Europese, Amerikaanse tot zelfs Japanse auteurs. Ook bij Alejandro Jodorowsky kwam het onder zijn oog. Toen was hij bezig met de voorbereidingen van de film Dune. Hij vroeg aan Mœbius hem te assisteren voor het design van de film. De film kwam er niet, andere samenwerkingen op stripgebied wel, te beginnen met De Incal.

Aantal genomineerde albums van Mœbius (Jean Giraud): 37/2296
Legends of Arzach was een zesdelige prequelcomicreeks uit 1992 waar onder meer de volgende auteurs hun medewerking aan verleenden: Mike Mignola, Richard Corben, Wendy Pini, Katsuhiro Otomo, Joe Kubert, Will Eisner, Jaime Hernandez, Kevin O'Neill, Dave Gibbons, Hayao Miyazaki, Michael Ploog, Bill Sienkiewicz, John Buscema, David Mazzucchelli. In 2000 schreven Randy en Jean-Marc Lofficier een romanversie van Arzach met illustraties van Mœbius.
 
Een van de huidige projecten van Mœbius is een nieuw album van Arzach. Het verhaal is er al want het werd eerder in opdracht geschreven voor een Japanse producer die er een tekenfilm van wilde maken. Bij gebrek aan financiën kon hij de rechten behouden en nu uitwerken tot een stripverhaal. Het zal wel tussen de tweehonderd en driehonderd pagina's tellen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010