De Geuzen 5: Soetkin, de Waanzinnige door Willy Vandersteen op nummer 2196
Kwinkslagen en sociale drama's op de achtergrond van een verschrikkelijke verdrukkingsoorlog door de Spaanse bezetter in Vlaanderen. Willy Vandersteen maakt er helemaal het zijne van.
 
Franka 1: Het Misdaadmuseum door Henk Kuijpers
Oberon (1978, SC)

Het Misdaadmuseum is een plaats waar criminalia van overal ter wereld een weg vinden naar de collectie in het gebouw. Jarko Jansen komt er solliciteren bij commissaris Noordenwind. Franka werkt er als secretaresse en is in dit eerste deel nog een edelfigurante te noemen. Door de opgebouwde expertise van het museum komen onder andere politiespeurders al eens te rade. In het dorpje Luttel is een brute diefstal gepleegd die Noordenwind en Jarko onderzoeken. De zaak leidt via een antiquair uiteindelijk naar de republiek Oceanaqua waar het gezelschap meehelpt een staatsgreep tot een goed einde te brengen.

Aantal genomineerde albums van Henk Kuijpers: 12/2296
Voor het 25-jarig bestaan van het weekblad Kuifje in 1971 stuurde Henk Kuijpers het twee pagina's tellende verhaal George Longfellow: 12 mei 1907 in voor een amateurstripwedstrijd. In het verhaal over een brokkenpiloot is al een eerste versie te herkennen van Jarko en Franka.
 
Het Misdaadmuseum verschijnt al vroeg ook in het buitenland, ons land: zowel in het Nederlands in Robbedoes als in het Frans in Spirou vanaf nummer 2240 van 19 maart 1981. Bij de halve inleidende pagina om deze nieuwe reeks in het blad aan te kondigen tekent Bernard Hislaire (zeg maar Yslaire) een illustratie met Franka als een standbeeld zonder benen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010