Wereld der Mutanten door Richard Corben + Jan Strnad / Richard Corben op nummer 2182
Post-apocalyptische vertelling met een mutant met afgetraind lichaam die in de naam van overleving constant wordt bedrogen. Eén mooie vrouw neemt het voor 'm op.
 
De Avonturen van Kuifje: In Amerika door Hergé
Casterman (1947, 1961, 1970, 1987, 1989, 1997, SC+HC)

Meteen na zijn tegenwoordig verguisde avonturen in Congo/Afrika, reist razende reporter Kuifje naar Amerika waar hij in contact komt met meer dan alleen de indianen waar Hergé het aanvankelijk over wilde hebben. Hergé toont quasi alle aspecten van het land van belofte: gangsters, bendenoorlogen, de drooglegging, cowboys en indianen met variërende decors als prairies en de stadsjungle waar alles zo veel groter is. Als ondernemend baasje weet hij een gangsterbende op te rollen. Het wordt door een dankbaar volk beloond met een heuse ticker tape parade. Dat Kuifjes tekenaar minder hoog opliep met het Amerikaanse kapitalisme en de consumptiemaatschappij werd veroorzaakt door het gedachtegoed van pater Wallez van Le Petit Vingtième enerzijds en het in 1930 enorm succesvolle boek Scènes de la Vie Future van Georges Duhamel met felle kanttekeningen over de American way of life.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Al Capone, de gangsterkoning van Chicago, is het enige echt bestaande personage in de hele Kuifje-reeks.
 
Op vraag van de Amerikaanse uitgevers haalt Hergé op drie plaatjes een zwarte weg in de herdruk van 1973: een bandiet op plaat 1 wordt een Portoricaan, een portier wordt een blanke en een huilende baby en zijn moeder krijgen ook een blank velletje. Toch handhaaft Hergé in alle drukversies zijn veroordeling van de lynchpartij en het racisme in andere scènes.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010