Suske en Wiske 182: De Koperen Knullen door Paul Geerts op nummer 2177
Romeo en Julia, maar dan met koperen mannetjes in een stomend sf-verhaal.
 
De Indianen-Reeks 1: De Meesters van de Donder door Hans G. Kresse
Casterman (1973, 1979, SC)

Een jachtpartijtje op een roedel wolven voorspelt onheil, beweert de zoon van Chaka, een lid van de Faraonde, een Apachen-stam. Er komt verderf, ongeluk, rampspoed. En ja, hij heeft het bij het rechte eind. Er is een aanval van een vijandige stam, wat liefdesperikelen, maar de ware ravage staat hem en zijn stamleden nog te wachten: de bloederige inval van de Spaanse conquistadores... Kresses tweede grote liefde na Eric de Noorman: het lot van de indianen. Een garantie voor zijn best gedocumenteerde reeks. Ondanks de talrijke voetnoten heeft dit epos niet de allures van een didactische, documentaire strip dat al vaak door anderen, maar dan veel saaier, is gedaan. Kresses woede over wat de indianen overkwam, spreekt voor zich. Bijna zou je je als blanke lezer schamen voor wat onze voorouders ginderachter allemaal uitspookten.

Aantal genomineerde albums van Hans G. Kresse: 11/2296
Hans G. Kresses liefde voor de Noord-Amerikaanse indianen en hun geschiedenis is er al in het prille begin van zijn carrière met strips zoals De Gouden Dolk (1946). In dit vrij onschuldige kinderboek toonde hij al zijn voorliefde voor de indianen en koos duidelijk hun zijde.
 
De Engelse editie van De Indianen-Reeks, vertaald uit het Frans, zinde Hans G. Kresse niet. Het was een bar slechte vertaling, maar ook de mogelijke tegenvallende verkoopcijfers van de eerste twee delen deden de Engelse uitgever Methuen besluiten het daarbij te houden. De vertaling van de aangekondigde delen 3 en 4 lag al klaar, maar die bleef bij Kresse netjes thuis liggen
 


© De Stripspeciaalzaak 2010