Een Avontuur van Philip en Francis 1: Schaduw over het Britse Rijk door Nicolas Barral + Pierre Veys op nummer 2475
Geslaagde parodie op Blake en Mortimer over de vrouwen in het Britse rijk die in opstand komen tegen het juk dat hen onderdrukt. De grondvesten van het machorijk zijn hierdoor in acuut gevaar en slechts twee mensen zijn in staat om redding te brengen!
 
Suske en Wiske 57/77: De Apekermis door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1965, 1975, 1999, SC+HC)

Een onverklaarbare hitte houdt het land in bedwang. Alles heeft te maken met een meteoriet die rond de Aarde zweeft. Terwijl tante Sidonia en Wiske amper hun zenuwen de baas kunnen, doet Lambik geheimzinnig. In de zoo is hij terug te vinden, verkleed als aap. Jerom en professor Barabas zitten mee in het complot dat sprekende apen observeert. Deze apen hebben het plan opgevat om de wereld te veroveren. Het gekende gezelschap van Willy Vandersteen duikt onder en bestrijdt de apen op z'n James Bonds om een Planet of the Apes te voorkomen. Tussen deze ook al goed marcherende verhaalelementen zet een grandioze, ultraspannende finale waarin Suske en Wiske in een raket de meteoriet moeten vernielen een kers op de taart. Wat hadden wij graag de krantenlezers in 1965 geweest om hun avonturen dagelijks op de voet te volgen.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
Willy Vandersteen is zelf twee keer te zien in dit album. Vooreerst op de cover als kelner en een tweede keer als stamgast in een café in strook 81.
 
De knipogen naar James Bond zijn nadrukkelijk en veelvuldig aanwezig. In de jaren 1960 waren de eerste films, en dan vooral Dr. No en Goldfinger (Silverthumb genoemd in De Apekermis), razend populair. Verder zijn er nog verwijzingen naar Sophia Loren (Sidonia Lorhen) die als actrice te zien was in Tarzan bij de Apen en uiteraard The Planet of The Apes.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010