My Boy door Olivier Schrauwen op nummer 2170
Engelstalige strip van Bruggeling Olivier Schrauwen. Het verhaal over een trotse vader en zijn afzichtelijke zoon sprak internationaal aan, mede door de uitgekiende tekenstijl die knipoogt naar Winsor McCay.
 
De Belevenissen van Jommeke 3: De Koningin van Onderland door Jef Nys
Het Volk (1959, 1993, SC) / Ballon (SC)

Een vreemde vrouw neemt haar intrek in het kasteel van Achterberg. Ze kroont er zichzelf tot koningin. Haar rijk noemt ze Onderland en haar onderdanen zullen kinderen zijn. De kinderen worden ontvoerd door de gehypnotiseerde champetter. Jommeke en Flip trekken ten strijde, maar Jommeke valt in de handen van de koningin. Hij kan vrij snel ontsnappen en vindt ook de andere kinderen in het kasteel. De ouders, die door Flip opgetrommeld zijn, kunnen de kinderen en de champetter bevrijden. De koningin wordt opgesloten in een instelling. Sinister verhaal met een angstaanjagend personage dat in wederoptredens in de reeks fel werd afgezwakt. De folterscène doet het 'm nog steeds. Duistere gangen en cryuptes ondersteunen de sfeerschepping als was het een horrorfilm.

Aantal genomineerde albums van Jef Nys: 12/2296
Jef Nys was altijd al een grote fan van Walt Disney aan wie hij ooit een brief met tekeningen opstuurde. De koningin van Onderland is rechtstreeks geïnspireerd op de boze stiefmoeder uit de tekenfilm Sneeuwwitje.
 
Een weinig getalenteerde, anonieme tekenaar koos de koning van Onderland als hoofdonderwerp voor de pornoparodie Hete Avonturen, later in beslag genomen na een proces dat Jef Nys won. De resterende oplage lag bij hem thuis. Hij genoot met volle teugen als hij er nu en dan eens eentje door de papierversnipperaar joeg.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010