January Jones 4: Het Pinkerton-Draaiboek door Eric Heuvel + Martin lodewijk op nummer 2166
Avonturenstrip over een vrouwelijke piloot in de beste Franco-Belgische traditie met een kraaknette klare lijn als tekenstijl. Deel 4 heeft speelt zich af in de glorieperiode van het oude Hollywood.
 
De Jonge Jaren van Blueberry 6: De Helse Trein door Colin Wilson + Jean-Michel Charlier / François Corteggiani
Novedi (1990, SC) / Dargaud (2003, SC)

Een spion van het agentschap Pinkerton waarschuwt het Noordelijke leger dat de Zuidelijken klaar staan om het front van het Noordelijke leger in Tennessee te verpletteren. Een grote opslagplaats van kruit en munitie dichtbij een spoorlijn is voor de Zuidelijken van belang in hun voorbereiding op de aanval. Luitenant Blueberry biedt zich aan als vrijwilliger voor de levensgevaarlijke zelfmoordmissie om het depot te vernietigen. Hij heeft een ideetje om met behulp van een trein een verrassingsaanval uit te voeren. Scenarist Jean-Michel Charlier stierf nog vóór hij dit verhaal kon afwerken. François Corteggiani werkte het scenario af waarop hij voortaan de vaste scenarist werd van deze spin-off van Blueberry.

Aantal genomineerde albums van Colin Wilson: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
Aantal genomineerde albums van François Corteggiani: 4/2296
Toen Jean-Michel Charlier stierf, betekende dat gelijk ook het einde van Roodbaard door Patrice Pellerin (die dan maar met De Havik begon) voor wie Charlier ook een middeleeuwse reeks zou schrijven, een geplande serie over Artsen zonder Grenzen door Jean-Pierre Gibrat, een comeback van Flip Flink en een gemoderniseerde Joris Jasper door respectievelijk Eddy Paape en Jean-Charles Kraehn en een verstripping van zijn dikwijls spraakmakende tv-documentairereeks Dossiers Noirs.
 
Niet alleen na het overlijden van Jean-Michel Charlier verzon François Corteggiani een slot op een reeds begonnen scenario. Ook na de dood van Franz schreef hij de laatste pagina's van diens Lotusbloem om de serie tot een goed einde te brengen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010