Quetzalcoatl 1: Twee Maïsbloemen door Jean-Yves Mitton op nummer 2153
Eigenlijk hetzelfde verhaal van Vae Victis! maar dan bij de Azteken wanneer Cortez en zijn op rijkdom beluste Spaanse conquistadores het Azteekse rijk komen plunderen en verwoesten.
 
Universal War One 3: Kaïn en Abel door Denis Bajram
Talent (2001, 2002, SC+HC), Collectie 500

Ergens in het onmetelijke heelal was ze daar plots: DE MUUR! Het is de taak van de derde vloot van de United Earth om dit intrigerende verschijnsel uit te pluizen. Al gauw wordt duidelijk dat de muur eerder een enorme bol in de ruimte is, een sfeer van drie miljoen kilometer doorsnede met een gigantische aantrekkingskracht. Ook binnen de derde vloot van de United Earth rijzen er grote problemen. De crew blijkt samengesteld te zijn uit veroordeelden die een tweede kans verdienen. Met onder andere een lafaard, verkrachter, psychopaat en een mannenhaatster aan boord hebben we beslist niet met watjes te doen en dat laat zich gelden. Tegen alle orders in vliegt de vloot toch door de muur en wat ze daar aantreffen tart elke verbeelding. Niet alleen verloopt de tijd er tienduizend maal sneller, maar ook blijkt er onbekend (vijandig) leven te bestaan. In deel 3 komt de derde vloot van de United Earth in de muur zichzelf tegen.

Aantal genomineerde albums van Denis Bajram: 2/2296
Denis Bajram is de echtgenoot van Valérie Mangin, zelf ook stripauteur en schrijfster van reeksen als Luxley, De Gesel Gods en De Laatste Trojaan. Ze wonen in hartje Brussel nabij de toeristische trekpleister Manneken Pis.
 
Sinds het verschijden van uitgeverij Talent ondernamen verschillende uitgeverijen pogingen om Universal War One aan de eigen catalogus toe te voegen. De hoge oplage-eisen van Denis Bajram, wat te doen met de eerder verschenen delen en andere obstakels blijven de hoop op een vertaling van de resterende delen op een laag pitje zetten. Een tip: bij Marvel verscheen in 2009 een integrale, Engelstalige uitgave.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010