Orphanimo!! 1: Inpakken en Weg Wezen door Luc Vincent / Michaël Vincent / Ivan Adriaenssens op nummer 2148
Een weeshuis wordt met slopen bedreigd. De eeuwige strijd tussen rijk en arm, goed en kwaad, oud en jong, maar dan wat origineler met een grappige insteek en originele twists.
 
S.O.S. Geluk 1 door Griffo + Jean Van Hamme
Dupuis (1988, HC), collectie Vrije Vlucht

Eerste
deel van een trilogie met kortverhalen waarvan de verhalen in de eerste twee delen ogenschijnlijk bitter weinig met elkaar te maken hebben. Er is de sombere nabije toekomst, gedomineerd door regelneven die sociale eenheid hoog voeren, maar die in de praktijk voor neerslachtigheid en melancholie zorgen. Pas in het lange verhaal in deel 3 wordt duidelijk dat alles aan elkaar hangt. De personages die ongewild het slachtoffer worden van hun zelfs niet eens bewust gekozen rebellie tegen het systeem, zien we terug in het sluitstuk. In deel 1 wordt bewezen dat je: 1. je als werknemer maar beter aan de regels houdt, 2. maar beter niet ziek wordt en 3. vakantie enkel kan als de staat het voor je organiseert. Het systeem is vals, dat is duidelijk.

Aantal genomineerde albums van Griffo: 13/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Na zeven jaar in de reclame nam Griffo na eerdere strippublicaties een risico door zijn job op te geven en zijn diensten aan te bieden bij het weekblad Robbedoes. Hoofdredacteur Philippe Vandooren stelde hem voor aan Jean Van Hamme. Hij mocht het eens proberen met een kortverhaal dat eigenlijk bestemd was voor de televisie. S.O.S. Geluk was geboren, een van de eerste Vrije Vlucht-albums
 
Griffo heeft ondertussen samengewerkt met Jean Van Hamme, Jean Dufaux, Stephen Desberg, Yves Swolfs, Patrick Cothias,... Alleen met Bernard Hislaire wilde het niet lukken. Griffo trok zich als tekenaar terug uit een geplande trilogie van De Oorlog van de Sambers.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010