Uchronie[s]: New Byzance 1: Ruïnes door Éric Chabbert + Eric Corbeyran op nummer 2126
Wat als Osama bin Laden zijn strijd had gewonnen na 11 september 2001, is het uitgangspunt. Het is een fantastische denkoefening met een eerste van drie what if?-toekomstblikken op New York.
 
Arq 1: Elders door Andreas
Sherpa (1997, HC), Collectie Everest

Ergens op aarde staan vijf mensen op hetzelfde moment in hetzelfde gebouw: een geniale maar depressieve whizzkid, een getrouwd stel met een groot leeftijdsverschil, een prostituee en een zware crimineel. Als in een flits bevinden ze zich van het ene op het andere moment op een andere wereld... Al vrij snel worden de drie mannen en de twee vrouwen van elkaar gescheiden. Afzonderlijk komen ze in aanraking met bijzondere eigenschappen van deze wereld en de verschillende rassen die haar bewonen. Onze vijf 'helden' hebben vanzelfsprekend verschillende karaktereigenschappen en dat bepaalt dan ook hoe ze met de nieuwe situatie omgaan. De ene organiseert, de andere verschuilt zich en weer een ander onderzoekt. Door middel van flashbacks leert de lezer dat de vijf personages in het verleden op de een of andere manier met eenzelfde persoon te maken hebben gehad. En er zijn nog meer onderlinge verbanden...

Aantal genomineerde albums van Andreas: 14/2296
Andreas is een Duitser die in België grafische studies volgde om zich uiteindelijk in Bretagne te vestigen. In Saint-Luc in Brussel studeerde hij samen met Yves Swolfs, Benoît Sokal, Alain Goffin, Antonio Cossu, Philippe Berthet, Philippe Foerster en François Schuiten. Voorwaar een talentvolle lichting.
 
Ook in het one-shot Quintos leidt een ensemble van verschillende personages (in dit geval zeven) van verschillende nationaliteiten de dans. Ze willen om uiteenlopende redenen participeren in de Spaanse burgeroorlog in 1937. De Duitser blijft — net als zijn landgenoot/schepper — een mysterie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010