Megalex 1: De Anomalie door Fred Beltran + Alejandro Jodorowsky op nummer 2110
Sexy spin-off van De Incal. Megalex is een stadsplaneet waar genetische manipulatie de bevolking doet veranderen. Door tegenstanders van het bewind komt het tot een verschrikkelijke stadsguerrilla.
 
The Sandman 4: Season of Mists door Kelley Jones / Mike Dringenberg / Malcolm Jones III / Matt Wagner / Dick Giordano / George Pratt / P. Craig Russell + Neil Gaiman
DC Comics/Vertigo (1992, SC)

Morpheus, de Lord of Dreams, is het hoofdpersonage in The Sandman die eigenlijk de personificatie is van dromen. In deze vierde van elf bundels in The Sandman Library confronteren de andere leden van zijn onsterfelijke familie hem met de onrechtvaardige veroordeling van een vrouw die van hem hield. Duizend jaar geleden stuurde hij haar naar de hel. Om zijn fout goed te maken, moet hij afdalen naar de hel om er zijn verbannen geliefde terug te halen. Maar Lucifer, de Lord of Hell, heeft gezworen Morpheus te vernietigen.

Aantal genomineerde albums van Mike Dringenberg: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Malcolm Jones III: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Neil Gaiman: 10/2296
De Brit Neil Gaiman is van alle markten thuis en schreef naast stripscenario's ook jeugdboeken, romans en hielp mee aan filmscripts (waaronder Beowulf). Tot zijn verfilmde œuvre horen Coraline, Mirror Mask, Stardust, Neverwhere,... Ondanks vele pogingen sinds de jaren 1990 kwam het nog niet tot een verfilming van The Sandman.
 
Door het succes van The Sandman kwamen er niet minder dan zestien spin-offs, crossovers, one-shots of afgeleide (mini)series. Het hele Sandman-universum won een paar tiental prijzen waaronder beste scenario voor Season of Mists in Angoulême (2004) en als enige comic ooit de World Fantasy Award (1991).
 


© De Stripspeciaalzaak 2010