Gribouillis door Turf op nummer 2096
"Gribouillis" is "onleesbaar schrift" en het komt in het bizarre verhaal van Turf als personage voor in een verkoopscatalogus. Gribouillis krijgt het aan de stok met een vlo en verdedigt zich. De catalogus wordt ook nog dictatoriaal geregeerd door een duivel uit een doosje die verliefd is op een pop aan wie hij Gribouillis als huwelijkscadeau wil schenken.
 
Meneer Johan 1: M'n Innig Geliefde Conciërge door Philippe Dupuy / Charles Berberian
Oog & Blik (1999, HC)

We volgen Johan net voor hij de kaap van dertig jaar rondt. Hij heeft net zijn debuutroman Ebbenhout uit, dat algemeen lovende kritieken krijgt. Als alleenstaande laat hij zich omringen door zijn overbezorgde ouders, een bemoeizuchtige conciërge, een handvol ex-liefjes en wat vrienden waarvan je je afvraagt waarom het precies vrienden zijn. Klinkt bekend? Wacht maar tot je Johan ziet winkelen, of tot hij naar een feestje moet, of tot... Meneer Johan moet het niet hebben van grote schokkende gebeurtenissen — al evolueert het personage van Johan wel degelijk in de volgende delen — maar eerder van de subtiele humor en de inkijk in het dagelijkse leven van de uitermate sterk gekozen typetjes. Je kan er maar beter om lachen dan er om huilen, is het moto van tandem Dupuy en Berberian, die beiden garant staan voor zowel scenario als tekeningen.

Aantal genomineerde albums van Philippe Dupuy: 6/2296
Aantal genomineerde albums van Charles Berberian: 6/2296
De kortverhalen van Meneer Johan startten in de Franstalige reeks Frank Margerin Présente in 1989 en vervolgens in het tijdschrift Yéti. Albumpublicaties waren het werk van Les Humanoïdes Associés met vertalingen door Oog & Blik. Vanaf deel 7 verhuisde de serie naar Dupuis dat ook instond voor de vertalingen.
 
Philippe Dupuy is geboren in Frankrijk, Charles Berberian in Bagdad, Irak en groeide op in Libanon. In 1983 ontmoetten ze elkaar en bundelden vanaf dan steeds vaker de krachten voor strips, illustraties (bijvoorbeeld voor The New Yorker) en andere projecten.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010