Hellboy 1: Seed of Destruction door Mike Mignola + John Byrne op nummer 2078
Het mysterieuze, knalrode wezen met afgesneden duivelshoorns en -staart Hellboy ontdekt het geheim van zijn afkomst in de start van een bovennatuurlijke topreeks. In februari 2010 volgt de vertaling bij De Vliegende Hollander.
 
Asterix 1: De Galliër door Albert Uderzo + René Goscinny
De Geïllustreerde Pers / Le Lombard / Amsterdam Boek / Dargaud / Hachette (1961, 1966, 1967, 1970, 1984, 2002, SC+HC)

Kolderesk debuut van de reeks dat bij de aanvang Laurel en Hardy nog als de belangrijkste humorstandaard had. En je kent het verhaal: dat kleine dorpje aan de Bretoense kust biedt als enige weerstand tegen de Romeinen. Hun kracht halen de Galliërs uit het toverdrankje van druïde Panoramix. Enkel Obelix, die als kind in de toverketel viel, mag geen toverdrank drinken zodat de Galliërs in geval van nood de spieren kunnen laten rollen tegen de Romeinen. In het kamp van Petitbonum (zo genoemd in de oorspronkelijke vertaling) broedt Caius Bonus op een plan om het geheim van de toverdrank te achterhalen.

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
In Albert Uderzo's eerste versie van Asterix tekende hij de bedoelde antiheld als een grote blondharige. René Goscinny keurde het af en suggereerde een klein, lelijk, niet erg intelligent, maar wel slim personage die waarachtig de Franse natuur zou representeren. Uderzo deed zijn werk opnieuw en voegde er een grote brutekracht aan toe: Obelix. Goscinny accepteerde en stelde voor dat het een menhirleverancier moet zijn. Andere personages volgden snel. In twee uur tijd lag het volledige opzet van Asterix vast.
 
Inspiratie voor de reeks op historisch niveau haalde René Goscinny vooral uit de Comentarii de Bello Gallico, het zeven boeken tellende verslag van Julius Caesar die hij schreef (of liet schrijven) over de oorlogen tegen de Galliërs tussen 58 en 50 vóór Christus. De Galliërs bestonden uit drie volken: de Belgen, de Aquitaniërs en zij die zichzelf de Kelten noemen en wij de Galliërs.


© De Stripspeciaalzaak 2010