Agent 327 Dossier 5: Dossier Leeuwenkuil door Martin Lodewijk op nummer 2071
Kolonel Bauer doet weer van zich spreken en wil een tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen geheim wapen aan de hoogste bieder verpatsen. Onderwijl komen we via flashbacks te weten hoe Hendrik IJzerbroot in de Nederlandse geheime dienst terechtkwam.
 
Mick Mac Adam 6: De Vijf Spiegels door André Benn + Stephen Desberg
vzw Arcadia (1998, SC)

Wanneer Mick Mac Adam op een koude winteravond Eleanor Stevenson, de dochter van een rijke gepensioneerde diplomaat, uit de handen van een straatrover redt, begint voor de Schotse detective een nieuw avontuur vol spanning en macabere onthullingen. Mick wordt verliefd op de mooie Engelse, maar ondervindt al snel dat niet alles rozegeur en maneschijn is. Wat eerst een sprookje lijkt te zijn voor de speurder-schrijver, wordt al snel een nachtmerrie. Niets lijkt nog wat het is, en Mick komt in allerlei intriges terecht, waaruit geen terugweg mogelijk lijkt. Mick Mac Adam wordt geconfronteerd met het lugubere geheim van de vijf spiegels en de gruwel waarvoor ze verantwoordelijk is. Zijn onderzoek om dit mysterie te doorgronden, voert hem tot in Alexandrië, waar de oplossing van het geheim ligt.

Aantal genomineerde albums van André Benn: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Stephen Desberg: 21/2296
Op de redactie van Robbedoes liep André Benn geregeld scenarist Raoul Cauvin tegen het lijf. Op een bepaald ogenblik stelde Cauvin hem voor om de reeks Agent 212 te tekenen. Benn weigerde omdat hij het strippersonage niet zo interessant vond en hij artistiek gezien niet veel toekomst in de reeks zag.
 
De Vijf Spiegels was het laatste verhaal van Mick Mac Adam dat in Robbedoes verscheen in 1987. Het was ook het eerste waarmee vzw Arcadia de reeks herlanceerde (en als uitgeverij mee startte). De albumreeks van Dupuis stopte na drie delen. In 2001 kwam het tot een comeback bij Dargaud, maar ook nu weer hield de uitgeverij er voortijdig mee op. En ook nu weer vonden de niet-vertaalde verhalen onderdak bij Arcadia.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010