Rona 1: Het Goud van Macho-Foetchi door Malo Louarn op nummer 2062
Een van de scherpste, maatschappijkritische satires die ooit op papier verscheen. Rona is reportare bij Het Riool, de krant die honderd processen per dag krijgt aangesmeerd.
 
Y: The Last man 10: Whys and Wherefores door Pia Guerra / José Marzan, Jr. + Brian K. Vaughan
DC Comics/Vertigo (2008, SC)

Laatste deel van de tiendelige paperbackserie waarin de laatste vijf van zestig comicdeeltjes gebundeld zijn. Na meer dan vier jaar na de plaag die alle mannen op Aarde het leven kostte, vindt Yorick Brown (de laatste overlevende man die samen met het aapje Ampersand de plaag overleefde) na vele omzwervingen zijn verloofde terug in Parijs. Maar de zwaarbewapende vrouwen die het op hem, Agent 355 en dokter Allison Mann (what's in a name?) hebben gemunt, komen gevaarlijk dichterbij. In de Franse hoofdstad (en elders) wachten hem nog meer verrassingen.

Aantal genomineerde albums van Pia Guerra: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Brian K. Vaughan: 4/2296
Voor de Canadese tekenares Pia Guerra betekende Y: The Last Man haar grote doorbraak. Nochtans werkt ze al sinds medio jaren 1990 aan comics, weliswaar aan minder bekende titels van kleinere uitgeverijen.
 
Brian K. Vaughan was een van de hoofdschrijvers voor de tv-serie Lost, meerbepaald voor de seizoenen drie, vier en vijf.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010