Lupus 1 door Frederik Peeters op nummer 2035
Lupus en Tony, twee jeugdvrienden, nemen een sabbatical en reizen door het heelal, op zoek naar een goede plek om te vissen en vooral ook om drugs te scoren. In een café op de planeet Norad ontmoeten ze een jonge vrouw, Sanaa. Zij is van huis weggelopen en kan Lupus en Tony ervan overtuigen haar mee te nemen. En dat is het begin van alle ellende... Meer dan sf gaat Lupus de psychologische en emotionele kant op en giet universele thema's als vriendschap, liefde en vertrouwen in een boeiende, knap vertelde strip.
 
XXe Ciel.com 1: Mémoires 98 door Bernard Yslaire
Talent (2000, HC), collectie Blitz - Millennium

Eva Stern ontvangt elke 31ste van de maand mails boordevol geretoucheerde foto's en mpegs over de meest markante gebeurtenissen van de vorige eeuw: Vietnam, Freud, de dood van haar broer Frank, de maanlanding,... Het mysterie over de afzender @nonymous wordr er alleen maar groter door. Is hij werkelijk een engel of dan toch een flauwe plezante? “Fuck, weer zo’n stierlijk vervelend, pseudofilosofisch boek voor conservatieve klootzakken”, durf je te denken? Verdomd als het niet waar zou zijn als we beweren dat Bernard Yslaire zich andermaal overtreft na het Samber-epos. Deze ‘strip’ is een totaalconcept van tekst, tekening, vormgeving, geschiedenis en nieuwe media (met een verhaal dat ergens heen gaat. Hier geen zwaar op de hand liggende literaire teksten en eindeloze nevenintriges.

Aantal genomineerde albums van Bernard Yslaire: 11/2296
Nadat deel 2 erg lang op zich liet wachten, waren de rechten van het dubbele einde in twee albums niet eens in het bezit van Talent. Opnieuw na een lange periode vonden ze hun weg naar Oog & Blik die deel 3 en 4 (of deel 3a en 3b) alsnog uitbracht als XXe Hemel.
 
Rare kwiet Bernard Yslaire beweert een afstammeling te zijn van farao Ramses II. Ook zijn creaties Samber, XXe Hemel en De Hemel boven Brussel zullen ooit een gemeenschappelijke voorvaderfactor hebben eens Yslaire zelf de prequelcyclus Aam en Yev in het epos De Oorlog van de Sambers heeft voltooid.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010