De Oorlog van Alan 1 door Emmanuel Guibert op nummer 2027
Op het moment dat de topwedstrijd liep, was de vertaling van De Oorlog van Alan 1 nog niet verschenen. De Franse versie volstond om al een indruk na te laten. Emmanuel Guibert vertelt hierin secuur de militaire opleiding van oorlogsveteraan Alan Ingram Cope tijdens de Tweede Wereldoorlog alvorens naar de verschrikkelijke plaaten van actie in Europa over te schakelen. Het is het begin van 's mans persoonlijke oorlog.
 
Guust 11/14: Flaters, Floppen en Flouzen door André Franquin
Dupuis (1973, 2009, SC)

De carrière van André Franquin kent vele hoogtepunten. Het zou te gek zijn om dit elfde deel (dat in een opgepoetste herdruk in 2009 het nummer 14 kreeg) als een van deze hoogtepunten te beschouwen als de rest van zijn productie steeds een constante kwaliteit handhaafde. Te onthouden uit dit album zijn de opnieuw vele tot mislukken gedoemde pogingen van meneer Demesmaeker om contracten te tekenen (waarvan eigenlijk niemand weet waarom die zo belangrijk zijn), de al net zo falende pogingen (een ineenzakkende soufflé bijvoorbeeld) om de depressieve vriend Bertje op te monteren, maar vooral die ene gag waarin Guust in het archief een gelukzalige oase van rust heeft gecreeëerd in een zelfgeconstrueerde 'boekengrot'.

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296
Toen Jean Van Hamme zijn job als manager bij US Steel opgaf, schreef hij een van zijn eerste scenario's voor André Franquin. Het waren twintig gags van Guust Flater. André Franquin raakte er tien van kwijt (waarvoor hij zich in een prachtig geïllustreerde brief excuseerde). Van de tien resterende heeft hij er drie weerhouden. Twee ervan (deze met yoga-instructeur Rhavikan Tiroepi) staan in het album Flaters, Floppen en Flouzen.
 
In het personage Roeltje kan je de trekken herkennen van Raoul Cauvin die in de periode van publicatie in het weekblad Robbedoes net aan het doorbreken was als scenarist van onder meer De Blauwbloezen. Zijn hoofdberoep was evenwel nog steeds cameraman bij Dupuis, net zoals in de gags van Guust Flater.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010