Mouse Guard 1: Fall 1152 door David Petersen op nummer 2021
Verbluffend realistisch getekende dierenstrip waarin muizen met manteltjes het met zwaardjes — als waren ze de ridders van de Ronde Tafel — opnemen tegen hun natuurlijke vijanden zoals slangen. Pas wanneer er een verrader in de muizengemeenschap werkzaam blijkt, wordt hetverhaal echt interessant.
 
Boeddha 5: Het Hertenpark door Osamu Tezuka
Uitgeverij L (2007, HC)

In zijn nietsontziende ambities wil Devadatta Tatta voor zijn doeleinden misbruiken. Boeddha weet nog maar net te voorkomen dat de vroegere bandiet zijn wraaklust botviert. Ook de Kristallen Prins van het koninkrijk Kosala, dat zijn geboorteland verwoestte, blijkt uiteindelijk niet opgewassen te zijn tegen Boeddha's geweldloosheid.

Aantal genomineerde albums van Osamu Tezuka: 9/2296
Osamu Tezuka heeft zijn bewondering voor Walt Disney nooit weggestoken. Zijn dieren zijn duidelijk geïnspireerd op de Disney-tekenfilms. De hertjes uit Het Hertenpark lijken bijvoorbeeld op die uit Bambi. Maar er is een wisselwerking merkbaar. De gelijkenissen van The Lion King (1994) met Tezuka's eerder geproduceerde manga (1950) en animeserie (vanaf 1965) Kimba, The White Lion zijn zo talloos dat er sprake is van plagiaat.
 
Hét kenmerk van de Japanse strips (manga) en tekenfilms (anime) zijn de grote ogen van de personages en Osamu Tezuka, bijgenaamd de "godfather van anime" is er de uitvinder van. Als tekenaar liet hij zich namelijk grotendeels inspireren door de tekenfilms die hij in het begin van zijn carrière zag zoals Bambi, Mickey Mouse en Betty Boop.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010