Steven Severijn 1: Het Vertrek door René Follet + Yvan Delporte op nummer 2008
Het grote avontuur start voor de Friese jongen Steven Severijn die doorheende reeks de wereld zal rondreizen. René Follet is een van de beste Belgische tekenaars, helaas beseffen te weinig mensen dat.
 
De Blauwbloezen 2: Van Noord naar Zuid door Louis Salvérius + Raoul Cauvin
Dupuis (1972, 1985, SC+HC)

De Seccessieoorlog is nu effectief uitgebroken en het is de plicht van Brian, Tripps, Blutch en Chesterfield om de wapens op te nemen "voor de goede zaak" al heeft Blutch bij dat laatste z'n twijfels. Aen het front moeten ze zich vervoegen bij de tot één man gedecimeerde cavalerie van kapitein Stark. Stark is die last man standing en ziet de aanvulling van het regiment als een aanleiding om opnieuw te chargeren. Na een succesvolle missie om een kanon onschadelijk te maken wordt het regiment van amper vijf man erin geluisd om over de vijandelijke linies de Zuidelijken te bespioneren. Het is een gevaarvolle missie, maar met listen en een dosis dapperheid en geluk weten ze zich eruit te redden.

Aantal genomineerde albums van Louis Salvérius:3/2296
Aantal genomineerde albums van Raoul Cauvin: 27/2296
Louis Salvérius begon zijn loopbaan bij Dupuis in 1955. Eerst als letteraar, dan als tekenaar van microverhalen voor het weekblad Robbedoes. In de jaren 1960 specialiseerde hij zich in komische westerngags op scenario van onder andere Rosy, Devos en Deliège. Met De Blauwbloezen waagde hij zich aan zijn eerste grote reeks. Op 23 mei 1972 overleed hij zonder echt het grote succes van de stripreeks mee te hebben gemaakt. Hij was dan bezig aan de 36ste plaat van Outlaw dat door Willy Lambil werd voortgezet.
 
Op het stripfestival van Angoulême in 2010 werd een hommage-expo aan De Blauwbloezen gewijd. Blutch, de president van het festival ontleende zijn pseudoniem aan de bekende korporaal. Manu Larcenet, nog zo'n auteur die tot de Franse alternatieven mag gerekend worden, is ook helemaal weg van de formule en het duo. Zijn favoriete album is El Padre.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010