Suske en Wiske 76: De IJzeren Schelvis door Willy Vandersteen op nummer 2004
Al die willen te kaap'ren varen, moeten lezers van Suske en Wiske zijn want in dit album kiezen de helden het ruime sop en belanden in een onderzeese wereld. De IJzeren Schelvis slaat niet op het allercharmante zeemeerminnetje Nikki, maar wel op de bathyscaaf van professor Barabas.
 
Thorgal 1: De IJskoningin door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (1980, 1989, SC+HC)

In het titelverhaal De IJskoningin wordt Thorgal door Gandalf de Gek, de wrede vikingkoning en vader van Thorgals geliefde Aaricia, voor dood achtergelaten door 'm vast te klinken aan een rots die weldra door de opkomende vloed onder water zal komen te staan. Van hem krijgt hij ook zijn litteken onder het rechteroog. Thorgal wordt gered door de geheimzinnige tovenares Slive, koningin van Het Eiland in de Bevroren Zeeën. In ruil hiervoor moet Thorgal een jaar in haar dienst blijven. Slive blijkt wraak te willen nemen op Gandalf en Thorgal moet haar hierbij helpen. In het tweede verhaal, Een Hof van Eden..., komt de viking terecht in een vallei onder een gletsjer waar hij drie zussen ontmoet die beweren onsterfelijk te zijn. Ontsnappen uit de vallei is volgens hen onmogelijk, maar dat schrikt Thorgal niet af om samen met de jongste zus een uitweg te vinden.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Aen zijn kersverse scenarist Jean Van Hamme gaf Grzegorz Rosinski te kennen dat hij geen modern verhaal wilde tekenen omdat hij er geen documentatie over had en het hem niet interesseerde. Van Hamme stelde hem een vikingavontuur voor vanuit een mythisch perspectief. Thorgal was geboren.
 
Zoals de vrouwelijke lezers in Vlaanderen voor het merendeel hun gading vinden in Kiekeboe, is Thorgal over de taalgrens en ver daarbuiten een van de meest gelezen stripreeksen door vrouwen. Volgens Grzegorz Rosinksi bestaat 60% van zijn lezerspubliek zelfs uit vrouwen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010