Torpedo Intégrale door Alex Toth / Jordi Bernet + Sanchez Abuli op nummer 1992
Harde kortverhalen en langere verhalen over een Italiaanse huurmoordenaar in de jaren 1930 in New York en zijn lompe hulpje. Bloederige afrekeningen, brute seks, maar ook een forse scheut cynische humor typeren Torpedo. De Franse integrale van 688 pagina's bundelt alle vijftien albums.
 
Nausicaä van de Vallei van de Wind 1 door Hayao Miyazaki
Glénat (2007, SC)

Duizend jaar zijn verstreken sinds "de zeven dagen van vuur". De mensheid heeft het moeilijk om te overleven. De vallei van de wind ligt aan de rand van de Fukai, een giftig woud, dat steeds verder uitdeint. Het is de sterke zeewind die de vijfhonderd bewoners beschermt tegen de schijnbaar onstuitbare opmars van de natuur. Dat ook het schuim voortdurend van hun bier vliegt, nemen ze er maar bij. De prinses van de vallei, Nausicaä, wordt aanbeden door haar onderdanen. Ze is een uitstekende pilote, heeft een vreemde band met de natuur en in het bijzonder met de schrikwekkende Omu's, gepantserde gigantische insecten uit de Fukai. Het zijn de GAIA-achtige trekjes en de ongebreidelde moed van de heldin die de rode draad doorheen deze futuristische ecologische manga vormen.

Aantal genomineerde albums van Hayao Miyazaki: 1/2296
Hoewel Hayao Miyazaki van oorsprong een animator was sinds 1963, tekende hij daarnaast verschillende mangareeksen. Nausicaä van de Vallei van de Wind dateert al van 1982 en liep tot 1994. Met het succes van de animatiefilm Nausicaä uit 1984 kon hij zijn eigen tekenfilmstudio Studio Ghibli oprichten.
 
Hayao Miyazaki's mangareeks Hikoutei Jidai (The Age of the Flying Boat) vormde in 1992 de basis voor de animatiefilm Porco Rosso. Internationaal succes behaalde hij met de door hem geregisseerde Princess Mononoke dat met een recette van 150 miljoen dollar de succesvolste film uit de Japanse geschiedenis is.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010