Johan en Pirrewiet 12: Het Onzalige Land door Peyo op nummer 1985
Na De Fluit met Zes Smurfen keren Johan en Pirrewiet terug naar het Onzalige Land waar de Smurfen wonen. Een Gargamel-achtig type zaait er terreur met zijn draak Fafnir en laat de arme wezentjes in een mijn werken. Johan en Pirrewiet zitten tijdens de moeizame tocht wel opgescheept met de koning die per se mee op avontuur wil.
 
Mort Cinder: De Loden Ogen door Alberto Breccia + Héctor Oesterheld
Zet.El (1988, HC), collectie Zeer Luxe-Reeks

Met de held Mort Cinder, een geëxecuteerde moordenaar die steeds weer verrijst na elke dood en die nog de oprichting van de toren van Babel, de slag bij Thermopolis en de Eerste Wereldoorlog heeft meegemaakt, probeerde tekenaar Alberto Breccia een atypische held te maken wiens kapsel al eens uit model raakt, die wél zweet en die gerust ziek kan worden. Een mens met zwakheden dus en die kreeg hij in 1962 van scenarist Héctor Oesterheld, nog meer zelfs met het personage Ezra Winston dat eigenlijk een portret van Breccia zelf is als oude man. Daarmee braken ze als een van de eerste stripauteurs met de traditionele held. Breccia, die in zijn carrière veel verhalen van bekende schrijvers als Edgar Allen Poe, Lovecraft, de gebroeders Grimm en onze eigen Jean Ray verstripte, ging nog wat verder in zijn contrasterende zwart-wittekenstijl.

Aantal genomineerde albums van Alberto Breccia: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Héctor Oesterheld: 1/2296
Alberto Breccia is een Argentijn van wie slechts dit ene album, Mort Cinder, is vertaald. Uiteraard kende zijn productie ontzettend veel titels. Als leraar aan L'Escuela Panamericana gaf hij les aan José Muñoz. Later richtte hij zijn eigen school op, L'Instituto de Arte, waar naast tekenlessen ook plaats was voor experimenteel theater. Ook zijn zoon Enrique is een striptekenaar van wie bij Uitgeverij L in 2010 de reeks De Wachters op scenario van Xavier Dorison verschijnt.
 
Alberto Breccia tekende ook enkele episodes van Ernie Pike van de Argentijnse scenarist Héctor Oesterheld. Hugo Pratt (die een goede vriend was van Breccia) tekende daarvoor al een resem oorlogskortverhalen met Ernie Pike en tevens Sgt Kirk op scenario van Oesterheld. In 1968 schreef hij een stripbiografie van Che Guevarra die door Alberto en zijn zoon Enrique werd getekend voor de Chileense markt. Dat werd hem fataal toen de militairen medio jaren 1970 de macht in Argentinië overnamen. Oesterheld werd samen met zijn vier dochters gearresteerd. Hij verdween spoorloos in 1979.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010