Theodoor Cleysters 3: Marie Rechtdoorzee door Frank Le Gall + Yann op nummer 1945
Het grote avontuur op de lange omvaart met geweldige taferelen in het Verre Oosten. Theodoor Cleysters reist zijn lot achterna en wordt zelf achternagezeten dan wel bijgestaan door het vreemde personage November.
 
Franka 19: De Reis van Ishtar 1: Het Zwaard van iIkander door Henk Kuijpers
Uitgeverij Franka (2006, SC+HC)

Henk Kuijpers beheerst zijn uitgepuurd lijnenspel als nooit tevoren. De New Yorkse fuifplaat op pagina 20 is puur genieten. Actuele Ever Meulen. Toegankelijke Hanco Kolk. Die tijdloze schoonheid wordt steeds subtiel geregisseerd in drie verteltechnieken. Propvolle grote sfeerplaten, overbodige gedachteballons die de plot extra in de verf zetten en een enkel actiekader wisselen elkaar voortdurend af. In dit overweldigend toneel ontrafelt zich een verhaal over een rijke playboy die steeds in het middelpunt van de belangstelling staat, de KGB en het zwaard van Alexander de Grote. Langzaam wordt deze scenarioballon opgeblazen om op het eind met een knal in ons gezicht open te spatten, en ons wat verweesd achter te laten. Deze Franka is een stevige Gordiaanse knoop van Manipulatie, Verrassing en Stijl.

Aantal genomineerde albums van Henk Kuijpers: 12/2296
Begin 2010 werd Franka door de deelnemende lezers van het wederopgestande striptijdschrift Eppo tot grootste stripheld van nederland verkozen. Dus vóór Storm, Eric De Noorman en andere koene helden.
 
Doorheen de jaren en de verschillende albums is het kopje van Franka alsmaar gekrompen. In het eerste deel had ze nog een karikaturaal Dupuis-lijfje met te groot hoofd. Vandaag bedraagt de verhouding hoofd/lichaam slechts een achtste. Het is het antieke schoonheidsideaal van de Grieken, maar toch oogt het wat aan de kleine kant.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010