Ghost World door Daniel Clowes op nummer 1939
Fascinerende kijk op het leven van twee jonge meiden voor wie de complexe volwassenheid voor de deur staat. In 2001 kwam de filmversie uit met een uitgebreider verhaal en een van de eerste films van Scarlett Johansson.
 
Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trigië 4: Dreiging uit het Heelal door Don Lawrence + Mike Butterworth
Oberon (1977, SC) / Big Balloon (1996, SC+HC)

Dreiging uit het Heelal bundelt in de eerste albumreeks het titelverhaal en het kortere (en ook straffere) De Rode Dood over een buitenaardse invasie van moordlustige planten. In de latere chronologische albumreeks huisvest Dreiging uit het Heelal (nu met reeksnummer 11) naast het titelverhaal ook De Vijf Opdrachten van Trigo en De Reuzen-Ibisplant. In de reeks Trigië werd het Trigo, de heerser van het keizerrijk, zelden makkelijk gemaakt. Als het gevaar al niet van buitenaf komt door steevast buitenaardse dreigingen dan komt het wel van vijandige naties op de planeet Elekton of op macht beluste verraders in zijn eigen rijk. Uiteindelijk raakte Don Lawrence het nationalistische toontje beu. Gesterkt door het succes van de reeks op het Europese vasteland lanceerde hij in Nederland Storm.

Aantal genomineerde albums van Don Lawrence: 28/2296
Aantal genomineerde albums van Mike Butterworth: 6/2296
Don Lawrence tekende 59 lange en korte episodes van Trigië. Daarna werd de reeks voortgezet door mindere tekenaars als Ron Embleton, Ramon Sola, Oliver Frey en Gerry Wood. Maar hoe het keizerrijk tenonder ging en waarom een ruimteschip op Aarde terechtkwam, zullen we nooit te weten komen want de voorpublicatie van de reeks werd in 1982 in het Engelse Look and Learn stopgezet. Scenarist Mike Butterworth zag op vraag van het tijdschrift een eerdere koerswijziging naar pure sf minder zitten en droeg de serie over aan Ken Roscoe die er een regelrechte kopie van Star Wars en Battlestar Galactica van maakte.
 
Tijdens de elf jaar dat Don Lawrence en Mike Butterworth aan Trigië werkten, hebben ze elkaar nooit ontmoet. Lawrence kreeg zijn scenario's netjes per post opgestuurd en als er nood was aan overleg belden ze elkaar. Pas nadat Lawrence met de reeks stopte, kwam het tot een eerste ontmoeting. En het kwam tot een ruzie! Wat precies de aanleiding was voor het dispuut is niet geweten, hoewel beide heren uit verschillende milieus kwamen en elkaars politieke overtuigingen niet deelden. De vrouw van Lawrence herinnerde zich wel dat haar man die avond dronken werd. "Dan kan hij behoorlijk onaardig zijn", legde ze uit.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010