Les Cœurs Solitaires door Cyril Pedrosa op nummer 1936
Jean-Paul ziet zich niet aan het hoofd staan van het familiebedrijf dat houten speelgoed maakt en is de bemoeizucht van zijn moeder beu. Hij wil vrijheid en wel nu! Die hoopt hij te vinden tijdens een lange zeetocht op een cruiseschip. Hij vindt er meer dan dat: ook de liefde piept om de hoek. En die komt niet van de oudere dames aan boord. Het is een grote vergissing dat dit steengoede album uit de inmiddels opgedoekte humorcollectie Expresso van Dupuis nooit is vertaald. Voor auteur Cyril Pedrosa kwam een paar jaar later het grotere succes Drie Schimmen.
 
MW 1: Geheimen door Osamu Tezuka
Uitgeverij L (2009, HC)

Ogenschijnlijk is Michio Yuki een jongen met een veelbelovende carrière en veel aanbidsters. Maar hij leidt een onwaarschijnlijk dubbelleven. Als kind was hij getuige van een ongeluk met een chemisch wapen (MW). Dit ongeluk veroorzaakte de dood van de gehele populatie van een Japans eiland. De autoriteiten verhulden dit afschuwelijke incident. De jeugdige Micho Yuki overleeft deze ramp maar verliest, aangetast door het MW-gas, zijn moreel besef. Vijftien jaar later opereert hij in een dubbelrol ook als een meedogenloze moordenaar en heeft het gemunt op iedereen die hem bij de uitvoering van zijn wraak voor de voeten loopt. Twee belangrijke tegenspelers proberen hem te stoppen: een briljante openbare aanklager en de door schuld en verlangen gekwelde priester die de metgezel was van Yuki ten tijde van het ongeluk met MW en met hem ook een liefdesrelatie onderhoudt.

Aantal genomineerde albums van Osamu Tezuka: 9/2296
Toch even opmerken dat dit verhaal al van de jaren 1976-1978 dateert wat te merken is aan de kledij en vooral de kapsels (met bakkebaarden voorwaar). Ten tweede was de Nederlandse vertaling nog lang niet verschenen toen we de voorafgaande topwedstrijd organiseerden. En toch al zo hoog scoren!
 
Ook België staat als land waar vertalingen van het œuvre van Osamu Tezuka verschijnen vertegenwoordigd op de officiële, zowel in het Japans als Engels te raadplegen website over Osamu Tezuka. Check het hier. Standaard Uitgeverij gaf dan wel met weinig succes enkele vertalingen uit van Astro Boy, maar het is tegenwoordig toch de Nederlandse Uitgeverij L die het neusje van de zalm van de Japanse mangagod uitgeeft.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010