Korrigans 1: De Kinderen van de Nacht door Emmanuel Civiello + Thomas Mosdi op nummer 1909
De jonge Emmanuel Civiello is een geweldige kunstenaar en zijn schilderijen zijn zo écht, dat je bij momenten haast zou denken dat het snapshots uit een echte film zijn. Of zelfs beter dan dat. Het maakt dat een scenarist met Civiello als tekenaar altijd op rozen zit.
 
Bosliefje door Jean-Claude Servais + Gérard Dewamme
Casterman (1983, SC), collectie Wordt Vervolgd Romans

Bosliefje leeft in haar eentje in het bos. Bosliefje leeft haar eigen leven, met een fles in haar hand. Ze kent de planten, de dieren, de wetten van de natuur. De mannen gaan vaak naar haar op zoek, maar als ze haar vinden, laat zij zich niet vangen. In elk geval niet voor lang. Alleen op haar eigen voorwaarden en zonder dwang, want doe vooral geen poging haar op te sluiten in een kasteel of om haar in te snoeren in een corset en een jurk, zelfs niet als je van haar houdt en het beste met haar voor hebt. De bedrogen echtgenotes haten haar en Bosliefje lacht — haar fles in de hand. Soms zijn er ook mensen die haar ondergang wensen en haar beschuldigen van alle mogelijke ondeugden en misdaden. Maar Bosliefje weet dat ze, om vrij te blijven, dikwijls een hoge tol zal moeten betalen.

Aantal genomineerde albums van Jean-Claude Servais: 16/2296
Aantal genomineerde albums van Gérard Dewamme: 2/2296
Bosliefje is bijlange niet de enige vrouw als hoofdrolspeler in het rijkgevulde œuvre van Jean-Claude Servais. Rond 1980, na de reeks Ronny Jackson dat hij maakte voor Kuifje, volgde de ene na de andere strip met vrouwelijke hoofdpersonages in hoofdzakelijk het decor van de Ardennen waar de tekenaar woont en werkt.
 
Bosliefje was de eerste samenwerking tussen Jean-Claude Servais en Gérard Dewamme die elkaar kenden sinds hun militaire dienstplicht. Daarna creëerden ze nog Les Saisons de la Vie (drie delen en een integrale voor Glénat, niet vertaald) en het album Bergbloempje (vertaald door Talent) dat zich voor een deel afspeelt in Brugge.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010