Gouden Eeuw 1: Alphonse door Simon Andriveau op nummer 1904
Simon Andriveau verrast door én een goed verhaal te vertellen én dat nog eens subliem te illustreren. Gouden Eeuw begint als een aangrijpende mantel- en degenstrip maar wordt al snel doorspekt met humor, mysterie (ook hier is Dumas' man met het ijzeren masker van de partij) en een pracht van een drijfveer.
 
Death Note 7: Zero door Takeshi Obata + Tsugumi Ohba
Kana (2008, SC), collectie Dark Kana

Nu er een nieuwe Kira ten tonele verscheen, is Light bevrijd uit de gevangenis, maar hij moet wel gekluisterd blijven aan L terwijl ze achter de nieuwe Kira aan gaan. Ze ontdekken dat deze Kira werkt voor de machtige Yotsubagroep en kunnen de verdachtenlijst beperken tot acht personen. Om de Yotsuba-Kira te ontmaskeren, gaat Misa undercover, maar dan ontmoet ze de shinigami Rem. In Zero, het vervolg op de twaalfdelige reeks, is niet alleen Rem een nieuw personage dat van zich laat spreken. Ook de aan tabletten chocolade verslaafde Mello en de steevast in zijn haar pulkende Near, allebei jonge briljante knapen, duiken op. In hun plaats is een tot dan toe vast personage wel héél verrassend van het toneel verdwenen!

Aantal genomineerde albums van Takeshi Obata: 7/2296
Aantal genomineerde albums van Tsugumi Ohba: 7/2296
Van Death Note bestaan meerdere adaptaties. Er is de animeserie die nog werd uitgezonden door de Vlaamse muziekzender Jim. Verder nog een filmversie in twee delen en sinds begin 2010 is er de spin-off L dat ook hier op dvd is te verkrijgen. En er bestaat interesse uit de Verenigde Staten voor een Amerikaanse filmversie.
 
Wie scenarist Tsugumi Ohba precies is, weet geen mens. Meer zelfs, toen tekenaar Takeshi Obata een paar jaar geleden op een Franse mangaconventie te gast was, stelde hij zijn eisen aan het journaille. Zo mocht er geen enkele vraag gesteld worden over Ohba van wie we zelfs niet weten of het een man of een vrouw is.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010