De As van de Katharen 4: De Wolven van Farnham door Philippe Jarbinet op nummer 1897
IJzersterke middeleeuwse reeks over de onvermijdelijke ondergang van het kathaarse geloof en de laatste aanhangers (de knappe Helena is een van hen) van deze godsdienst die nochtans zuiverder is dan het katholicisme. Alleen duldde de katholieken in die tijd geen concurrentie.
 
De Beverpatroelje 2: De Vermiste Padvinder door MiTacq + Jean-Michel Charlier
Dupuis (1958, 1972, SC)

Ondernemende jongetjes beleven spannende avonturen. Anno jaren 1950 en anno nu was het al niet origineel want jongetjes als hoofdrolspelers dienden nu eenmaal om het jonge doelpubliek van het weekblad Robbedoes mee te laten vereenzelvigen. In De Beverpatroelje staken ze er nog wat vanop ook want net zoals in veel andere reeksen van Jean-Michel Charlier uit die tijd liet hij het niet na om didactisch verantwoorde, maar nogal droge explicaties te geven, in dit geval over allerlei scoutszaken met tips en weetjes. Gelukkig viel er ook nog wat te beleven in De Beverpatroelje. De titel De Vermiste Padvinder verduidelijkt waar de plot over gaat. Door de oerdegelijke, ouderwetse spanning en een sfeer van Vrolijke Vrolijke Vrienden rond het kampvuur associëren we De Beverpatroelje vandaag meer dan ooit met nostalgie.

Aantal genomineerde albums van MiTacq: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
In 1948 al bezocht MiTacq uitgeverij Dupuis om er De Beverpatroelje voor te stellen. Dupuis moest het niet hebben. Vijf jaar later, waarin MiTacq een twintigtal Oom Wim-verhalen tekende, lagen de kaarten anders en publiceerde Robbedoes de eerste pagina's van het eerste verhaal. Het was een succes. In 1955 volgde het eerste album. Deel 2 volgde nog eens drie jaar later.
 
Vanaf deel 4, Op Mowgli's Voetspoor, het op Rudyard Kiplings geïnspireerde Jungle Book, wilde MiTacq een grotere inspraak in het scenario om de scoutsthema's nog meer in de verf te zetten. In 1979 scheidden de wegen van MiTacq en scenarist Jean-Michel Charlier in alle vriendschap. Dat gebeurde tijdens het maken van deel 22, Op Zee Gevangen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010