Gemma Bovery door Posy Simmonds op nummer 1893
Is het een boek? Is het een strip? Het maakt niet uit. Goed gemaakt is het in ieder geval. Gemma Bovery is een moderne adaptate van de Franse roman Madame Bovary van Gustave Flaubert met doorlopende teksten afgewisseld met strippassages over een koppel dat verhuist waarop de vrouw verliefd wordt op een ander.
 
De Rode Ridder 84: De Duistere Bondgenoot door Karel Biddeloo
Standaard Uitgeverij (1979, 1984, SC)

De Duistere Bondgenoot behoort tot de allerbeste albums ooit van De Rode Ridder met een knap verhaal over de dunne grens tussen goed en kwaad. Mayola, de knappe deerne van dienst, wil haar vermoorde stiefvader wreken. Die werd door graaf Krodax vermoord. Mayola gaat een verbond aan met het Kwaad om Krodax’ ondergang te bewerkstellingen. Tot zover nog altijd business as usual. Het kwaad stuurt de zwarte ruiter Nocturno op pad om Mayola’s wraak te voltrekken, maar dat gebeurt ten koste van een héél hoge prijs. Johan raakt ook betrokken en zag het probleem uiteraard liever anders opgelost. Het feit dat zowel Nocturno als Johan graaf Krodax bevechten, betekent dus dat ze eigenlijk aan dezelfde kant staan. Maar omdat Nocturno een dienaar van Bahaal blijkt te zijn, creëert dit een heel onwezenlijke sfeer...

Aantal genomineerde albums van Karel Biddeloo: 15/2296
Eerbetoon of kopieerdrift? De scène waarin Johan door toedoen van graaf Krodax in een vergeetput valt, is quasi identiek van opbouw als een gelijkaardige scène in Het Gebroken Zwaard, het allereerste verhaal van de stripreeks.
 
De Duistere Bondgenoot volgde op Het Spook dat eveneens de fantasytoer opging. Een drastische de koerswijzigng gebeurde in het tweeluik daar nog voor. Het zorgde voor zowel gefrons bij de eerste lezers als een opmerkelijk hogere verkoop. Sciencefiction deed namelijk à volonté zijn intrede in De Vluchtelingen en Karpax de Stalen Man.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010