Twee Killers door Mezzo + Michel Pirus op nummer 1885
Een jonge huurmoordenaar trekt samen met een oude collega naar iemand die ze moeten omleggen. Wie en waarom is niet belangrijk. De interactie tussen het snobistische jonkie en de betweterige opa zorgt voor spanningen. Zo vindt opa bijvoorbeeld maar niets aan de moderne homosnufjes van jonkies wagen. Opa's gezeur werkt danig op de zenuwen, maar 't levert wel aardig leesplezier op. Het is een kloterige opvulling van onaangename stiltes, in dit geval de stilte voor de storm. Er zullen mensen sterven vanavond... Alles wordt plastisch en met vette penseellijnen op papier gekledderd. De auteurs zijn scheutig met dialoogscènes, gecompenseerd met overduidelijke, visuele in your face-scènes.
 
Sophia 1: Duister Verleden door Adriano de Vincentiis + Massimo Visavi
Silvester (2008, HC)

Achter de sexy cover van Duister Verleden schuilt het begin van een trilogie waarbij je door een eerste doorbladering zou denken met een erotische strip vandoen te hebben, maar Sophia heeft als strip toch wat meer om het sensuele lijf. Sophia Delamore maakt deel uit van de beperkte kring die in de top tien met de grootste fortuinen van deze planeet thuishoren. Uit haar vroegste jeugd herinnert ze zich enkel een koffer met daarin het testament van haar vader dat werd gestolen door de moeder overste van het weeshuis waar ze woonde. Dankzij haar fortuin kan ze de grootste antiquairs ter wereld in het getouw brengen om deze koffer terug te vinden. Op haar zoektocht komt ze tot de constatering dat zij niet de enige is die wil weten wat er in het fameuze testament van haar vader staat. Adriano de Vincentiis weet sensualiteit te koppelen met stomende seks naar het voorbeeld van landgenoot Milo Manara.

Aantal genomineerde albums van Adriano de Vincentiis: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Massimo Visavi: 2/2296
De Italiaanse tekenaar Adriano de Vincentiis trok vier jaar na zijn stripdebuut in 1993 naar Los Angeles om er als storyboardtekenaar aan de slag te gaan voor de animatieafdeling van DreamWorks. Hij werkte er vooral met Peter Chung als character designer. Een jaar later lonkten Hong Kong en regisseur Tsui Hark. Maar de stripmicrobe bleef kriebelen en hij keerde terug op zijn stappen met Sophia als resultaat. Sinds enkele jaren is hij in Italië ook een veelgevraagd dj voor Italiaanse vips.
 
Massimo Visavi werkte als fotograaf voor een Italiaans persagentschap in Los Angeles. Daar ontmoette hij Adriano de Vincentiis met wie hij dolle avonden in Hollywood beleefde. Tijdens die nachten — wellicht op nuchtere momenten — ontstond de idee voor Sophia.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010