De Killer 3: In het Krijt door Luc Jacamon + Matz op nummer 1880
De killer is beroofd van een deel van zijn poen en moet zijn dromen van een vreedzaam bestaan tot nader orde uitsellen. Aan klanten geen gebrek, da's zijn voordeel. En de relatie met zijn vriendin wordt ook steeds hechter. Hij is nu echt verliefd op 'r. Allemaal goed nieuws? Heej, dit is De Killer!...
 
De Jonge Jaren van Blueberry 10: De Pinkerton-Oplossing door Michel Blanc-Dumont + François Corteggiani
Dargaud (1998, SC)

Blueberry is belast met de escorte van een delegatie van wat men de partij van de vrede noemt naar het door Sherman belegerde Atlanta. De expeditie heeft een humanitair doel. Het gaat erom de medische behoeften van de Zuidelijken, die als ratten in de val zitten, te inventariseren. Wat Blueberry echter niet weet, is dat een lid van de delegatie in het geheim van Washington opdracht heeft gekregen om generaal John Bell Hood te vermoorden. Deze zou in feite het eerste slachtoffer zijn op een lange lijst.

Aantal genomineerde albums van Michel Blanc-Dumont: 3 /2296
Aantal genomineerde albums van François Corteggiani: 4/2296
Na de dood van Jean-Michel Charlier lukte het niet meer voor Jean Giraud om met Colin Wilson samen te werken. Hij miste scherpte en snelheid om er alleen mee door te gaan. Steeds meer stond hij verder en verder van de uitgeverij en de erfgenamen verwijderd. Giraud heeft geprobeerd om voor hem op te komen, maar tevergeefs. Daarna vertrok hij naar Australië. Het duo Michel Blanc-Dumont en François Cortegianni kwam de serie weer op het spoor zetten.
 
Michel Blanc-Dumont was al vertrouwd met het westerngenre toen hij De Jonge Jaren van Blueberry overnam. Sinds 1976 tekende hij op scenario van Laurence Harlé Jonathan Cartland voor Pilote, hetzelfde blad van voorpublicatie als Blueberry. Er verscheen regelmatig een album. Tussen deel 9 (1989) en 10 (1995) lag het grootste gat. De serie stopte na dit deel. Harlé, een van de weinige vrouwelijke scenaristen, stierf in 2005. De weinig klassieke westernaanpak met standpunten tegen ale vormen van discriminatie en met respect voor de indianencultuur inspireerde voor een deel de koers van... Blueberry.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010