De Klassieke Avonturen van Nero 36: De Zoon van Nero door Marc Sleen op nummer 1874
De Nero-kliek krijgt er een nieuw lid bij en wat voor een! Hij praat als een volwassene, verkiest een pijp boven een fopspeen en een pintje bier boven een fles melk. De enige eigenschap die hij met andere baby's deelt, zijn de huilbuien. Alle voorstellen voor een naam veegt hij van tafel. De piepjonge nakomeling van Nero beslist om zelf zijn naam te kiezen: "Adhemar zal ik heten, Adhemar en niets anders!"
 
Guust 8/10: Flaters van Formaat door André Franquin
Dupuis (1970, 2009, SC)

Een rubberachtige, ultraflexibele poef is eigenlijk een taart die Guust bakte, door een speciaal ontworpen gitaarachtig instrument vallen alle naalden van de dennen in een dennenwoud, door een elastiek aan een bal met opvangstokje bevinden Guust en agent Vondelaar zich even in hetzelfde schuitje wanneer ze moeten vluchten voor de smerissen, een poppenkast met verstrekkende gevolgen voor meneer Demesmaeker (die opnieuw meerdere keren het onderspit moet delven) en de terugkeer van de vervaarlijke Flaterfoon die nóg destructiever blijkt te zijn als elektrisch aangedreven muziekinstrument,... Het zijn slechts enkele gags die in dit gagalbum zijn verzameld. Flaters van Formaat is een bundel plezier op papier.

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296
Een jaar eerder dan Guust 8, in 1969, verscheen bij de Franse uitgeverij Marabout een interviewboek van Philippe Vandooren met André Franquin en Jijé. In Comment On Devient Créateur de Bandes Dessinées legden de tekenaars uit hoe hun carrière verliep en hoe zij strips tekenden. De oplage van de eerste druk bedroeg 30.000 exemplaren, snel gevolgd door een extra druk van 20.000 exemplaren. Vandooren werd in 1982 hoofdredacteur van Spirou en in 1987 uitgeefdirecteur van Dupuis. Nieuwe generaties tekenaars en auteurs van nu dankten hun eigen carrière aan dit boek. Vandaag is het hopeloos uitverkocht. In 2001 verscheen een herziene herdruk bij Niffle, aangevuld met nieuwe illustraties.
 
In 1974 won André Franquin de allereerste Grote Prijs van een stripfestivalletje in Frankrijk dat vandaag een van de grootste stripfestivals ter wereld is, namelijk dart van Angoulême. Enkel Jijé, Morris (maar dat was ter gelegenheid van de twintigste editie van het festival) en François Schuiten wonnen ooit als Belg de Grote Prijs van het grotendeels door Franse winnaars gedomineerde festival.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010