De Rode Ridder 53: De Samoerai door Karel Biddeloo op nummer 1869
Oost en west ontmoeten elkaar en strijden zij aan zij in dit topalbum van De Rode Ridder. Wellicht is Yorimoto zelfs een betere krijger dan Johan. Met deze samoerai voegde Karel Biddeloo een gewaardeerd nevenpersonage toe aan de langlopende stripreeks.
 
XIII Mystery 1: De Mangoest door Ralph Meyer + Xavier Dorison
Dargaud (2008, SC)

Het publieke biechtverhaal van Xavier Dorison over de Mangoest die het wandelend cliché van de koele huurmoordenaar belichaamt, mag er zeker zijn. Dorison neemt ons mee van de Berlijnse jeugd van de killer naar zijn New Yorkse joie de vivre. Uiteindelijk dropt hij de rotkop schietensklaar op een jacht naast een vastgeketende Kim Rowland. IAN-tekenaar Ralph Meyer amuseerde zich duidelijk met deze opdrachtstrip en baseerde zijn pennentrekken op die van de XIII-tekenaar voor één album, Jean Giraud. Alleen de zwakke cover herinnert ons nog aan William Vance. Hoe goed zijn nieuwe aanpak ook gedaan is, we blijven het wat jammer vinden dat hij er niet voor koos om de Hard tegen Hard-stijl te gebruiken. Zijn harde taxichauffeur Joe Telenko kan het nochtans op pagina 41 aardig vinden met de Mangoest.

Aantal genomineerde albums van Ralph Meyer: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Xavier Dorison: 12/2296
XIII Mystery is een spin-off op de bekende thrillerreeks XIII. Er zullen in totaal dertien albums verschijnen met telkens een nevenpersonage uit de hoofdreeks, nu als hoofdpersonage. Het kransje auteurs dat hieraan participeert onder supervisie van Jean Van Hamme is indrukwekkend. Philippe Berthet, Éric Henninot, Richard Guérineau, Steve Cuzor, François Boucq, Matthieu Bonhomme,... als tekenaars en Eric Corbeyran, Yann, Alcante, Fabien Nury, Laurent-Frédéric Bollée, Frank Giroud, Fred Duval, Joël Callède, Luc Brunschwig, Daniel Pecqueur,... als scenaristen. Van Hamme kon het zich zelfs veroorloven om de voorstellen van Yves Sente (die wel XIII als scenarist zal verderzetten), Jean-Charles Kraehn en Stephen Desberg te weigeren.
 
Ralph Meyer heeft al het geluk gehad om met topscenaristen samen te werken. De komische detectivekortverhalen uit Green Manor, Een Wolkeloze Toekomst en IAN tekende hij op scenario van Fabien Vehlmann. De trilogie Hard tegen Hard is een creatie van de slechts met mondjesmaat publicerende Tome. Enkel IAN werd geen succes. Na twee delen en een tekenstijlverandering werd de reeks niet verder vertaald. In het Frans stopte de sf-serie ook al na amper vier delen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010