Scalped 1: Indian Country door R.M. Guéra + Jason Aaron op nummer 1856
Scalped speelt zich af native America. Dashiell Bad Horse keert na jaren afwezigheid terug naar zijn geboortedorp. Hij ontmoet er opnieuw alle kennissen van vroeger. Toch is er veel veranderd in het dorp, bij zijn familie en vrienden. Beetje bij beetje kom je meer te weten over iedereens verleden en de ware reden waarom Dashiell is teruggekeerd. Scalped kent talloze personages, maar is nergens onbegrijpbaar. Integendeel: het donkere, realistische en menselijke verhaal grijpt je naar de keel. Alles is ook op een inventieve manier belangrijk: zelfs het verleden van een derderangspolitagent blijkt essentieel te zijn om bepaalde beslissingen te kaderen.
 
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard 21: Zwendel in Ebbenhout door Patrice Pellerin + Jean-Michel Charlier
Novedi (1983, SC)

In de Golf van Guinee worden enkele van Roodbaards mannen gevangen genomen door de plaatselijke koning van de Banga-stam. Hij wil hen enkel vrijlaten als Roodbaard de drie jaar geleden door een Engelse slavenhaler geroofde stamgenoten terugbrengt. De piraten hebben geen keus en gaan op weg naar Jamaica, waarbij de neef van de koning hen zal vergezellen. Om de slaven vrij te kunnen kopen is geld nodig en Roodbaard besluit een Spaans goudschip te overvallen, dik tegen de zin van Erik omdat Spanje momenteel niet met Frankrijk in oorlog is en de overval dus piraterij betekent. Door de listige tactieken van Roodbaard weet de piraat het goudschip Reina Isabel te veroveren en de rest van de Spaanse vloot op de vlucht te jagen.

Aantal genomineerde albums van Patrice Pellerin: 6/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
Jean-Michel Charlier was een van de eerste scenaristen die twee tekenaars ter beschikking had voor één en dezelfde reeks. Na het overlijden van Jijé, die al na de dood van Victor Hubinon de reeks Roodbaard overnam, moest hij in 1980 op zoek naar een nieuwe tekenaar. Hij vond deze twee jaar later in de persoon van Patrice Pellerin. Omdat hij niet nog eens de lezers wilde confronteren met een stijlbreuk (Jijé tekende veel losser dan Hubinon) verzon hij voor Pellerin een gloednieuw verhaal. Niet veel later ontdekte hij in Christian Gaty de perfecte opvolger voor Jijé, zodat Charlier ook de onafgewerkte Roodbaard-cyclus kon overnemen.
 
Omdat Jean-Michel Charlier bulkte van het werk en tekenen van vermoeidheid toonde, stelde Patrice Pellerin na twee albums op Charliers scenario voor om zelf een verhaal te bedenken. Pellerin begon zich te documenteren en Charlier hielp 'm bij de decoupage en de dialogen. Twee maanden later stierf Charlier, maar aan zijn vrouw had hij nog toevertrouwd dat Pellerin Roodbaard mocht voortzetten. Na een zevental pagina's gaf Pellerin er de brui aan. Drie verschillende uitgevers kibbelden om de uitgeefrechten en zowel de weduwe van Charlier als de maîtresse van Victor Hubinon (de oorspronkelijke tekenaar van Roodbaard) wilden de rechten naar zich toetrekken. Pellerin bouwde zijn scenario om en bood het aan bij Dupuis. De Havik was een feit. Yann de Kermeur is eigenlijk Roodbaards zoon Erik, Cartoff is Roodbaard, de indiaan Cha'ka is Ba'ba en zijn IJzerhand is Driepoot! Hun schip heette net zoals in Roodbaard L'Epervier (De Sperwer, dat in de Nederlandse vertaling van Roodbaard echter De Zwarte Valk heet).
 


© De Stripspeciaalzaak 2010