Batman: Year One door David Mazzucchelli + Frank Miller op nummer 1849
Complete heruitvinding van Batman als stripreeks, maar ook als strippersonage. Tot op de dag van vandaag — meerbepaald door regisseur Christopher Nolan voor de nieuwste Batman-films — wordt er geput uit wat vooral Frank Miller heeft betekend voor de Batman-reeks.
 
Preacher 1: Gone to Texas door Steve Dillon + Garth Ennis
DC Comics/Vertigo (1996, SC+HC)

Preacher is een van gemene en spitante dialogen voorziene dikwijls extreem gewelddadige (op het grappige af!) comicserie over priester Jesse Custer die bezeten raakt door het bastaardbroedsel van een engel en een demon. Als gevolg daarvan krijgt hij krachten die wel eens gelijk konden zijn aan die van God. Custer reist vervolgens door een gedegenereerd Amerika op zoek naar God die de Hemel verliet en zijn verantwoordelijkheden ontliep. Zijn metgezellen zijn z'n oude vriendinnetje Tulip O'Hare en drinkebroer Cassidy, een Ierse vampier. Het verhaal liep in 2000 ten einde na 66 losse delen verdeeld over negen comicbundels, inclusief vijf one-shotjes en een miniserie van vier delen.

Aantal genomineerde albums van Steve Dillon: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Garth Ennis: 12/2296
Eigenlijk is Preacher een spin-off op Hellblazer, een andere serie van scenarist Garth Ennis die hetzelfde basisdee had: wat als een engel en een demon met elkaar paren en het resultaat een sterfelijke mens is.
 
Sinds 2008 is de naam van regisseur Sam Mendes (American Beauty, Jarhead, Road to Perdition) verbonden aan een mogelijke verfilming. John August (Big Fish, Charlie & The Chocolate Factory) werpt zich op een script. Eerder liet HBO (de Amerikaanse betaalzender die fantastische reeksen voortbracht als The Sopranos en Deadwood) het plan varen om Preacher te adapteren naar een tv-reeks wegens de controversiële toon.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010