Anita Bomba 1: "Al Zolang Ik Me Herinner..." door Cromwell + Eric Gratien op nummer 1844
"... Heb Ik Overal Schijt aan" gaat de titel nog verder op het titelblad. Anita Bomba is een excentrieke futuristische strip waarin de knappe misdadigster Anita een dagboek bijhoudt. Ze is op zoek naar een nieuwe compagnon om inbraken te plegen en kan niet anders dan samen te werken met een robot.
 
32 December door Enki Bilal
Oog & Blik (2003, HC)

Na de nachtmerrie van De Slaap van het Monster krijgt Nike Hatzfeld, een geheugenspecialist bij de CBWG, twee uitnodigingen. Eén ervan komt van een zekere Holeraw voor een "Private All White Party". De andere komt van de briljante astrofysuca Leyla Mirkovic die hem vraagt om naar de Adelaarsplek af te reizen om daar mee te doen aan een "unieke ervaring". Het probleem is dat beide evenementen op hetzelfde tijdstip plaatsvinden. Toch gaat Nike naar beiden (en tegelijkertijd naar Siberië) omdat de boosaardige dokter Warehole twee replica's van hem gemaakt heeft om zich zo Nikes fenomenaal geheugen toe te eigenen. Maar welke is de echte? Als Nike het experiment op de Adelaarsplek afgerond heeft, stelt hij zich nog slechts één vraag: wanneer is het 32 december?

Aantal genomineerde albums van Enki Bilal: 11/2296
Enki Bilal (né Enes Bilal) werd op 7 oktober 1951 geboren in Belgrado, Joegoslavië. Zijn vader was Bosnisch met een moslimachtergrond, zijn moeder Tjechisch met katholieke roots. Door zijn Armeense voorouders heeft hij ook nog eens joods bloed. In mei 1961 waagden Enki, zijn moeder en zuster de oversteek naar Frankrijk waar ze bij hun vader komen wonen in Garenne-Colombes, een voorstad van Parijs. Zijn vader, een kleermaker, woonde er al een jaar of vijf.
 
Enki Bilal is een amateurvoetballer. Hij maakt deel uit van Mickson, een voetbalclub die bestaat uit striptekenaars. Frank Margerin is er de coach van. Op een dag voetbalden ze tegen een ploeg van de Franse krant Libération en ontmoette hij voor het eerst journalist Jean Hatzfeld. Later kruiste hun pad nogmaals, maar nu twee dagen na de moord op dictator Ceaucescu in Boekarest. Hatzfeld raakt in 1992 gewond door een geweerschot in de line of duty in Sarajevo tijdens de burgeroorlog. Bilal modelleerde het personage Nike Hatzfield naar de journalist. Tijdens de oorlog weigerde Jean hem nochtans te interviewen omdat hij een Serviër is, een intellectueel en een inwoner van Parijs.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010