Névé 1: Blauwe Blik door Emmanuel Lepage + Dieter op nummer 1838
Coming of age en coming out of the closet, maar dan op de waardigste manier die je ooit hebt gelezen. Toch is in het eerste deel nog geen sprake van een seksueel issue. Vandaar dat veel lezers zich door het vijfde en laatste deel verraden voelden.
 
Robbedoes en Kwabbernoot 46: Als in een Droom door Janry + Tome
Dupuis (1998, SC)

Robbedoes, staatsvijand nr. 1. Robbedoes, verstoten door al zijn vrienden. Robbedoes, achtervolgd door iedereen. Robbedoes, gezocht door het hele politiekorps. Robbedoes, de man om op te schieten. Gericht! Waarom wordt Robbedoes zo achterna gezeten? Waarom kan Robbedoes zijn eigen boontjes niet doppen? Wat heeft Robbedoes op zijn kerfstok? Waar is Robbedoes zo bang voor? Geen droom, geen nachtmerrie, geen film. Dit avontuur van Robbedoes is uit het leven gegrepen. En Robbedoes wordt in dit absolute buitenbeentje in de reeks voortdurend opgejaagd.

Aantal genomineerde albums van Janry: 16/2296
Aantal genomineerde albums van Tome: 30/2296
Ondanks de kritiek van de conservatieve en mondige goegemeente op de eigenzinnige keuze van Tome en Janry om een volwassen koers te varen, verkocht dit ene album niet meer of minder dan de vorige albums.
 
Robbedoes in Cuba is een onafgewerkt verhaal waar het duo aan werkte en dat na Als in een Droom moest verschijnen. Er zouden van het verhaal negen of tien platen zijn afgewerkt in dezelfde stijl als Als in een Droom. Het protest van lezers op Als in een Droom deed het duo besluiten om het voor bekeken te houden en zich integraal toe te leggen op de succesvollere De Kleine Robbe.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010