Mythen door Dick Matena op nummer 1836
Demystificerende kortverhalen over legendarische, twintigste-eeuwse iconen als Elvis Presley. Wat Dick Matena over hen verzint en welke verbanden hij uit zijn koker haalt, is niet altijd fraai voor de celebrities in kwestie.
 
Ravian, de Tijd/Ruimte Agent 5: De Vogels van de Meester door Jean-Claude Mézières + Pierre Christin
Amsterdam Boek / Lombard (1975, SC) / Dargaud/Oberon / Dargaud/Lombard (1980, SC) / Dargaud (1984, SC)

Op een onherbergzame planeet houdt "de meester" zijn slaven onder de knoet door zijn bevel over hordes vogels. Onder de impuls van Ravian en Laureline groeit het verzet en zo wordt het toch weer een beetje een politiek verhaal van Pierre Christin over een geknechte bevolking tegenover een dictatoriale heerser, evenwel met luchtiger toetsen dan in andere verhalen van de scenarist en romanschrijver. Jean-Claude Mézières houdt er contrastrijke zwart-witpartijen op na met veel schaduwen en een doordacht paars-violet-donkerblauw kleurenpalet. Een toppunt in het space operagenre dat beide auteurs mee hebben uitgevonden. En na al die jaren blijft de vraag: hoeveel hebben George Lucas en zijn medewerkers werkelijk gejat uit Ravian om behoorlijk wat elementen uit de verschillende Star Wars-films bij elkaar te plakken?

Aantal genomineerde albums van Jean-Claude Mézières: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Pierre Christin: 9/2296
Pierre Christin en Jean-Claude Mézières kennen elkaar sinds 1943-1944. Tijdens de oorlogsjaren moesten ze regelmatig vluchten naar schuilkelders bij vliegtuigalarmen. Het gevaar toch niet goed beseffend speelden de kinderen met elkaar in de kelders. Na een universitaire studie politieke wetenschappen aan de Sorbonne in Parijs verkaste Christin begin jaren 1960 naar de universiteit van Salt Lake City in de Verenigde Staten om er colleges Franse literatuur te verzorgen. Hij onmoette er opnieuw zijn jeugdvriend Mézières die in de VS als fotograaf kwam werken, ook al voerde hij niet veel uit. Om zijn kostje te verdienen leverde hij een eerste kortverhaal aan het Franse striptijdschrift Pilote op scenario van Christin.
 
Pierre Christin was een van de eerste die sf uit het marginale pulpslop hielp. Hij was ook een van de eerste Franse lezers van sf-bladen en -boeken, een toendertijd nog marginaal literatuurgenre. Op Amerikaanse bodem leerde hij in tijdschriften zoals Fiction en Galaxie (waarin hij later zelf nog zou publiceren) de verhalen kennen van Isaac Asimov, Poul Anderson, Van Vogt, John Wyndham en later nog Dan Simmons. Hij ontdekte er het fameuze sense of wonder, het gevoel van verwondering dat net zo eindeloos lijkt als het universum. Neem daar nog een sterk veranderende wereld bij, met de opkomst van de burgerrechten, het feminisme, de underground, de beatniks, de rock en andere vormen van tegencultuur en dan heb je stof genoeg voor het vertellen van verhalen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010