Maarten Milaan 6: Mijn Vriend Jan door Christian Godard op nummer 1833
Bundeling van vijf kortverhalen over een piloot die de vreemdste klanten in zijn vliegtuoige krijgt. De reeks biedt een bevreemdende melange van actie, avontuur, poëzie, filosofie en humor, steeds met een twist. In het titelverhaal van Mijn Vriend Jan richt Maartens jeugdvriend Jan zijn levensweg naar die van Maarten.
 
Mister O door Lewis Trondheim
Bries (2003, HC)

In een poepsimpel ogende tekenstijl (het kleinste kind kan het figuurtje van het ronde mannetje op papier zetten) probeert Mister O aan de overkant van een smal, stijl en diep ravijn te geraken. Maar daar waar andere personages moeiteloos in slagen, moet Mister O steevast het onderspit delven om in het ravijn te pletter te vallen. In dertig pogingen van elk zestig plaatjes toont hij zich steeds inventiever, maar de (onbedoelde) tegenwerking van anderen, zijn eigen onhandigheid of dikke pech verhinderen 29 keer zijn doel. De dertigste keer lukt het 'm, maar moet hij daar nu blij mee zijn?

Aantal genomineerde albums van Lewis Trondheim: 11/2296
Het volledig tekstloze album verscheen in 2002 bij de Franse uitgeverij Delcourt. Bried had hier hoegenaamd geen vertaalwerk aan en presteerde het om een jaar later met een eigen uitgave op de markt te komen en een euro méér te vragen dan de Franse editie. Ondertussen kenden de lezers van het somtijds subversieve en inmiddels opgedoekte tijdschrift Deng de gagreeks Mister O al wel.
 
Twee jaar na Mister O had Lewis Trondheim het lumineuze idee om met een ander figuurtje een nieuwe reeks tekstloze gags te bedenken. Mister I was een langwerpig figuurtje dat telkens opnieuw probeert om een stuk voedsel te stelen maar daarin steeds weer wordt tegengewerkt tot de dood erop volgt.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010