Frommeltje en Viola 2: Sombere Dagen door Bernard Hislaire op nummer 1830
Hyperromantische strip over de eigenlijk onmogelijke liefde tussen het overgevoelige, rosse dikkerdje Frommeltje en de ijzig ogende Viola. Die eerste indrukken laat Bernard Hislaire exploderen en wat rest is het resultaat na een splinterbom van melancholie, (on)beantwoorde gevoelens en generatieconflicten.
 
Het Complot - Het Verborgen Verhaal achter de Protocollen van de Wijzen van Zion door Will Eisner
Atlas (2008, SC)

Aan het einde van de negentiende eeuw wordt door de Russische geheime dienst De Protocollen van de Wijzen van Zion gecreëerd teneinde de kritiek op het bewind van de tsaar te stoppen. Het geschrift suggereert dat Joodse leiders en bankiers bezig zijn met het smeden van een complot om de wereldmacht over te nemen. Als de tsaar al lang verdreven is, wordt deze leugen tot op de dag van vandaag een internationaal geaccepteerde waarheid en maken verschillende partijen, religies en racistische organisaties zoals de nazi’s, islamitische fundamentalisten en de Ku Klux Klan gebruik van deze gefingeerde theorie. Will Eisner fileert de ontstaansgeschiedenis van deze antisemitische Protocollen en gebruikt daarbij historische figuren als tsaar Nicolaas II, Adolf Hitler en Henry Ford.

Aantal genomineerde albums van Will Eisner: 7/2296
Sinds Een Contract met God, de allereerste graphic novel die naam waardig, heeft Will Eisner steeds zijn eigen Joods-zijn laten meespelen in de keuze van zijn verhalen. Steevast haalde hij daarbij vooroordelen onderuit en kiest daarbij voor de rechtstreekse confrontatie. Het Complot voltooide hij in de laatste maand van zijn leven in 2005. Hij beschouwde het zelf als zijn bestee n krachtigste werk. Het kostte hem ook het meeste naspeurwerk van al zijn strips.
 
In 2007 bestelde de Brusselse denktank The Transatlantic Institute, gespecialiseerd in Europese zaken, meerbepaald in relaties tussen de Verenigde Staten, Israël en de Europese Unie, 785 exemplaren van de Engelstalige editie The Plot. Het was de bedoeling deze gratis uit te delen aan leden van het Europees parlement en de parlementaire medewerkers. De toenmalige president van het parlement, Hans-Gert Poettering, weigerde ze beleefd. Bij het album zat ook een kleine extra uitgave, geschreven door Emanuele Ottolenghi, directrice van het instituut. Haar schrift was getiteld Le Mensonge qui ne Veut pas Mourir (De Leugen die niet Wil Sterven). Zij ontving een brief waarin haar werd verboden haar uitgave te verspreiden omwille van de inhoud ervan. De brief liet ook uitschijnen dat er liever geen publiciteit voor de uitgave werd gevoerd en dat het thema niet op de agenda stond van het parlement.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010