De Avonturen van Urbanus 100: De Buljanus-Dreiging door Willy Linthout + Urbanus op nummer 1819
In dit feestelijke jubileumalbum krijgt Urbanus het aan de stok met de familie Buljanus. De Buljanussen zijn regelrechte imitators van de familie Urbanus. Ze hebben zelfs hun eigen stripreeks. Twee knettergekke families is echter teveel voor het kleine dorp Tollembeek en de bewoners beslissen dat enkel de plezantste familie mag blijven. Er wordt een wedstrijd georganiseerd en buiten verwachting verliezen de Urbanussen en worden ze het dorp uitgeschopt. De Urbanussen zijn de wanhoop nabij, maar dan stoot Nabuko Donosor op een verdwenen schilderij van Breughel. Bij dit album hoort een ministrip met het Buljanus-verhaal De Tonnetjesmelkers.
 
Eric de Noorman 20: De Heer der Heruli door Hans G. Kresse
De Tijd (1953, SC) / J. Hoste (1954, SC)

Allan, de zoon van de heer der Heruli, faalt jammerlijk voor zijn meesterproef, het doden van een hert, een vos en een beer. Hij voelt zich een vriend van de dieren. Door de raad der ouden wordt hij naar Eric de Noorman gestuurd voor zijn opvoeding. Tijdens de zeiltocht beschimpt de bemanning hem waardoor het moederskindje overboord springt en in de bossen terechtkomt van het rijk van Eric die hem vaderlijk opvangt. De bemanning keert terug en de vuige schipper vertelt aan de heer der Heruli dat zijn zoon gedood is door Eric. De Heruli besluiten wraak te nemen en gaan scheeps naar Eric. Allan wordt echter in het bos aangevallen door een beer en Eric komt te laat. Men denkt dat hij dood is. Er volgt een gevecht op het strand waarbij de heer der Heruli gewond raakt en de ware toedracht hoort van Erwin, de zoon van Eric. Allan verschijnt daarop ten tonele, getooid met de jachttroffeeën van de beer, de vos en het hert... Samen met zijn vader neemt hij wraak op de verradelijke schipper. Allans vader bezwijkt aan zijn verwondingen waarop hij de nieuwe heer der Heruli wordt.

Aantal genomineerde albums van Hans G. Kresse: 11/2296
Toen Hans G. Kresse voor de Duitsers onderdook in de Toonder Studio's, bedacht hij samen met Marten Toonder een strip over een viking die verzeild raakt in de mythologische wereld van Atlantis. Het was een idee van Toonder, tegen de zin van Kresse, maar die hij wel eeuwig dankbaar is voor de geboden kans om op eigen houtje een eigen serie te mogen maken. Leif moest de viking heten volgens Kresse, maar Toonder vond het beter hem Eric te noemen. De eerste tekeningen dateerden van 1943. De eerste publicatie geschiedde in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op 5 juli 1946 onder de titel Eric den Noorman.
 
Op zijn hoogtepunt, midden jaren 1950, raakten er van Eric de Noorman makkelijk 300.000 albums per jaar verkocht, meer zelfs dan Heer Bommel en Tom Poes. In de jaren 1960 kalfde dat af, ook door het dalen van de kwaliteit van de reeks. Maar de totale albumverkoop ligt sowieso in de miljoenen. Het Laatste Nieuws haalde in 1969 het record door al die tijd alle Eric-avonturen te mogen publiceren. Op 24 januari 1964 hield Hans G. Kresse met de krantenstrip op na 67 verhalen, 5.300 stroken en zo'n 15.000 tekeningen. Voor een comeback werden nog wel pogingen ondernomen, maar die draaiden op niets uit.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010