Cuervos 1: Het Contract door Michel Durand + Richard Marazano op nummer 1807
Colombia, Medellin. De stad is zo rot als stront. De straten lopen vol met drugsdealers en hoeren. In deze omgeving groeit de kleine Joàn op. Hij staat op het punt om zijn leven een cruciale wending te geven. Aan zijn ene arm trekt een drugskartel, aan zijn andere arm een linkse syndicalist die een van de weinige mensen met goede bedoelingen is in Medellin. Het Contract is de start van een in je maag stompend drugsepos dat in vertaling helaas nooit is voltooid.
 
Arad en Maya 3: Het Raadsel van de Regenboogplaneet door Jan Steeman + Lo Hartog van Banda 
CentriPress (1978, SC)

Voor scenarist Lo Hartog van Banda was een sciencefictionserie geen nieuwigheid toen hij met Arad en Maya begon. Tevoren creëerde hij al Aman & Ilva voor tekenaar Thé Tjong-Khing. Het zou te kort door de bocht zijn om Arad en Maya het Nederlandse, meer komische antwoord op Ravian te noemen dat toen in hetzelfde stripweekblad Pep in voorpublicatie verscheen, maar er zijn gelijkenissen. Beide reeksen hebben een jonge man en vrouw als hoofdpersonages die het heelal rondreizen om missies uit te voeren. Ze belanden daarbij op vreemde planeten waarbij confrontaties met de plaatselijke bevolking wel eens een maatschappijkritische ondertoon durven hebben. In Het Raadsel van de Regenboogplaneet komen ze terecht op de groene planeet van de Elfins waar robots de macht over proberen te nemen en er op los bouwen en asfalteren.

Aantal genomineerde albums van Jan Steeman: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Lo Hartog van Banda: 5/2296
Op het palmares van Jan Steeman prijken heel wat bekende namen. Als freelancer voor de Toonder Studio's werkte hij aan kortverhalen van De Grote Boze Wolf en Hiawatha voor het weekblad Donald Duck en verder nog De Flintstones en Yoghi Bear. Hij nam Panda van Dick Matena over alvorens vanaf 1970 vijf jaar lang de strip Sjors en Sjimmie te tekenen naast Arad en Maya. Hij tekende ook de eerste verhalen van de in Eppo gepubliceerde, populaire voetbalstrip Roel Dijkstra. Met Noortje heeft hij een van de langstlopende Nederlandse gagreeksen op zijn actief. In 1975 was Steeman een van de orpichters van De vrije Balloen zodat hij eens wat minder conformistisch te werk kon gaan.
 
Begin jaren 1970 schreef Lo Hartog van Banda voor de Nederlandse televisieomroep NOS de immens populaire kinderreeksen Ti-Ta Tovenaar (670 afleveringen!) en De Bereboot. In 2004 schreef hij nog een musical van Ti-Ta Tovenaar die werd opgevoerd in het pretpark De Efteling. Lo schreef ook een drietal Lucky Luke-verhalen waarvan Fingers het opmerkelijkst was temidden een sliert middelmatige albums van andere scenaristen na de dood van René Goscinny. Een eigen Asterix-verhaal, getekend door Daan Jippes, liep op een sisser af.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010