De Fotograaf 3 door Didier Lefèvre / Emmanuel Guibert / Frédéric Lemercier  op nummer 1800
Alle goede dingen bestaan uit drie. En bij het drieluik De Fotograaf van het trio (!) Emmanuel Guibert, Didier Lefèvre en Frédéric Lemercier is dat niet anders. Het nieuwste en laatste deel vormt een waardige afsluiter van een reeks die zowel opviel qua thema als qua stijl, een combinatie die even zeldzaam is als de zwanen op Rügen-eiland.
 
Die Maanden in Amélie door Jean-Claude Denis
Dupuis (2002, HC), collectie Vrije Vlucht

Na een eerste succes van jaren geleden, betaalt de vijftigjarige, ooit bejubelde schrijver Aloys Clarck zijn rekeningen met hoogdravende lezingen in bibliotheken. Zijn vader is net begraven, hij heeft een miserabel zelfbeeld en kampt met een knoert van een writers block. Een mens zou er voor minder neerslachtig van worden. Op het dieptepunt van zijn depressie begint Aloys te lezen in het pulpromannetje Jacques Dorian, De Koekoek. Dorian laat, als een koekoeksei, zijn ganse leven afhangen door het toeval. Zijn sprong in het niets was uiteindelijk een succes. Wanhopig op zoek naar Dorians geluk en levenslust, probeert Aloys Clarck krampachtig Dorians papieren avonturen in het werkelijke leven te imiteren. Maar het toeval laat zich niet dwingen... of toch weer wel. Qua stijl en inhoud leunt Jean-Claude Denis duidelijk aan bij Meneer Johan met eenzelfde vorm van zelfreflectie en dialoog, maar dan twintig jaar ouder.

Aantal genomineerde albums van Jean-Claude Denis: 3/2296
Parallel aan deze strip schreef Jean-Claude Denis een echte roman. Quelques Mois à L'Amélie verscheen bij de Franse uitgever PLG. In het Vrije Vlucht-album staat — ook in het Nederlands — aansluitend aan het verhaal een uittreksel van deze roman.
 
Naast scenarist, tekenaar en romanschrijver is Jean-Claude Denis een begenadigd muzikant. Met Frank Margerin, Dodo, Vuillemin en Denis Sire vormde hij het groepje Denis Twist alvorens deel uit te maken van de groep Les Hommes du Président.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010