Mooie Navels 1: Wie Denk Je Wel dat Je Bent? door Marc Delaf + Maryse Dubuc op nummer 1795
Echt een strip van deze tijd met echte meisjes van nu als hoofdpersonages, wat op zich al een origineel uitgangspunt is. Jenny en Vicky zijn twee mooie, maar hoogst irritante meisjes die zichzelf maar al te bewust zijn van hun invloed op het mannelijk geslacht. De slungelige Karin is dan weer de girl next door die los van elk imago steeds zichzelf blijft. Ze wordt regelmatig door haar vriendinnen gebruikt voor hun puberale complotten. Elke pagina is een gag, alle gags vormen een doorlopend verhaal. Ook dat is de grote aantrekkingskracht van Mooie Navels.
 
De IJsdemon door Jacques Tardi
Panda (1980, HC)

In 1974 verscheen in het Frans De IJsdemon, Jacques Tardi's eerste belangrijke meesterwerk waarin hij de gevaren van een bacteriologische oorlog wilde duidelijk maken, alhoewel dat niet voldoende uit de verf kwam door een gebrek aan ervaring volgens de tekenaar himself. Hoe dan ook komt het vandaag des te meer over als een persiflage op de krantenfeuilletons uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw waarvoor de boeken van Jules Verne een grote invloed uitoefenden. Het album werd geen instantsucces. Vandaag is het vertaalde album door Panda uit 1980 wel een gegeerd goed bij verzamelaars en Tardi-liefhebbers. Daar moet dan ook een prijs voor betaald worden.

Aantal genomineerde albums van Jacques Tardi: 25/2296
In De IJsdemon probeerde Jacques Tardi de negentiende-eeuwse gravures te benaderen door middel van veel arceringen. Het kostte hem anderhalf jaar het album te tekenen met het materiaal die graveerders uit de negentiende eeuw ook gebruikten: scrapeboard en geprepareerd tekenkarton met een zwarte laag waarin witte lijnen werden uitgekrast. Naast techniek experimenteerde hij ook met paginalay-out.
 
Jacques Tardi's voorliefde voor oude krantenfeuilletons zag hij in 2006 op een andere mlanier tot uiting komen. In vijf maandelijkse, Franstalige krantjes van L'Etrangleur werd het verhaal Het Geheim van de Wurger in opeenvolgende hoofdstukken voorgepubliceerd met een paar pagina's extra waarop valse artikels en advertenties stonden zoals die hadden kunnen verschijnen in de tijd van het verhaal. Sindsdien zijn alle albums van Tardi à rato van één per jaar op een dergelijke manier voorgepubliceerd.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010