La Mouche door Lewis Trondheim op nummer 1786
Tekstloze strip over een vliegje die aanvankelijk voor de Japanse markt bedoeld was. Omdat het maar niet schattig genoeg bevonden raakte, liep dit uit op een sisser. Na de Franse editie in een mangapocketformaat werd het wel nog opgepikt door een tekenfilmstudio waaruit een reeks van zestig filmpjes van telkens vijf minuten voortvloeide. Deze reeks werd ook een paar keer in Nederland uitgezonden.
 
Yoko Tsuno 7: De Grens van het Leven door Roger Leloup
Dupuis (1977, SC)

Ruim dertig jaar geleden werd in het Duitse Rothenburg een vijfjarig meisje dodelijk gewond tijdens een bombardement in het oorlogsjaar 1945. Haar wanhopige vader, dokter Schultz, kon haar niet meteen redden, maar slaagde er via hypothermie (een kunstmatige slaap) in haar op de grens tussen leven en dood te houden. In die dertig jaar is zijn dochter fysiek gezien amper twee jaar ouder geworden. Voor Yoko Tsuno is het een onthutsende ontdekking! Zal Schultz er met haar hulp in slagen zijn dochter tot leven te brengen? In dit album ziet Yoko ook organiste Ingrid Hallberg terug die Yoko nog kent van het verhaal Het Helse Orgel. Beide jongedames zijn vriendinnen wiens pad nog menig maal zal kruisen.

Aantal genomineerde albums van Roger Leloup: 8/2296
Na vijftien jaar hand- en spandiensten voor Hergé, voor wie hij voornamelijk voertuigen en andere transportmiddelen en technische zaken tekende en ontwikkelde, ging Roger Leloup voor Peyo werken. Enkele proeftekeningen met Smurfen maakten duidelijk dat zijn stijl meer in de realistische richting lag. Hij assisteerde daarom studiotekenaar Francis voor een epsiode van Jacky en Silvester die in Le Soir verscheen. Het verhaal van de volgende episode schreef hij zelf. Daarin introduceerde hij een Aziatisch meisje. Het project werd niet verder uitgewerkt voor de krant, maar ging wel een nieuw leven leiden als een verhaal voor de nieuwe reeks Yoko Tsuno.
 
Omdat De Grens van het Leven algemeen wordt beschouwd als een van de beste, zoniet het beste album van de reeks, beloonde Dupuis de Franstalige fans met een uitvoering op groter formaat met een nieuwe cover. Speciaal voor deze luxueuzer ogende editie keek Roger Leloup terug op de totstandkoming van het verhaal in een uitvoerig achtergronddossier. Dit speciale album telt dan ook 96 pagina's.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010