De Kinderen door Jean-Philippe Stassen op nummer 1783
Jean-Philippe Stassen keert na Deogratias terug naar de gebeurtenissen in Rwanda. In de dagen vóór het begin van de genocide volgt hij de kinderen Mongol, Angel en Airbus die onderdak gevonden hebben in het huis van een plaatselijk hulpproject. Ze laten zich misleiden door hoofdzakelijk slechtmenende volwassenen. Dit alles leidt tot de trieste conclusie dat de kinderen vogels voor de kat zijn.
 

Alex 2: De Gouden Sfinx door Jacques Martin
Lombard (1956, HC), Lombard-Collectie / Casterman (1971, SC)

Alex, voluit Alex Graccus, is van oorsprong geen Romein, maar een Galliër. In het eerste deel van de reeks wordt hij als zoon aangenomen door een Romein die op zijn sterfbed opbiecht ooit Alex' vader Astorix aan een Egyptische slavenhandelaar te hebben verkocht, zodat zijn moeder stierf van verdriet en Alex in handen van de Feniciërs viel. In De Gouden Sfinx wordt Alex hoofdman van zijn stam en verslaat Julius Caesar de befaamde Gallische leider Vercingetorix bij Alesia, waarop Caesar, die de jonge Alex naar Rome meenam, aan Alex vraagt of hij soms iets voor hem wil uitzoeken in Egypte. Daar leert Alex Enak kennen die hem vaker dan lief is in volgende avonturen ontvoerd zal worden, gevangen genomen, in de weg zal lopen en hem in een lastig parket brengt. Maar een beste vriend/vriendje houdt hij er ook aan over.

Aantal genomineerde albums van Jacques Martin: 22/2296

De naam Alex is eigenlijk een foute vertaling. In de Franse taal heet hij correct Alix, een solide Gallische naam. Alex daarentegen klinkt Grieks. Wellicht vond men Alix in de Nederlandse taal te vrouwelijk klinken en maakte men er maar Alex van.
 
De relatie tussen Alex en Enak, waar al vele jaren meewarig en met knipogen over wordt gekout, gaat al veel langer mee dan het aantal jaar dat je misschien zelf telt. Al in 1972 zei Jacques Martin hierover in het Franse stripinfoblad Falatoff (nummer 10): "Men zegt wel dat het een beetje dubieus is en dat is wel mogelijk. Zij zijn mediterranen uit de Romeinse tijd en het kan best dat zij een heel intieme verhouding hebben. Enak is een mooi knaapje en in die tijd was een dergelijke relatie heel gewoon". Zegt dat genoeg?
 


© De Stripspeciaalzaak 2010