Thorgal 4: De Zwarte Galei door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme op nummer 1775
Retespannend verhaal waarin de jaloersheid van het zestienjarige wicht Shaniah haar in het verraad van haar volk doet storten. De vadsige prins Veronar wil de ontsnapte Galathorn terugvinden, want hij kan de macht in het rijk doen kantelen. Thorgal wordt de speelbal van de onbetrouwbare hardliner Ewing met zijn leven en het lot van zijn familie als bikkelharde inzet.
 

De Spirit 1: De Vrouwen van de Spirit door Will Eisner
Blue Circle Books (1983, HC)

De Spirit is het bekende superheldenpersonage van Will Eisner waarmee hij in de jaren 1940 doorbrak... Nou ja, superheld is veel gezegd. Eigenlijk is het een amper gemaskerde, losjes in een kostuum zittende antiheld zonder superkrachten en met een zwak voor vrouwen. En hij draagt handschoenen! Om 'm toch een ietwat onderscheidende superheldenkostuum te geven. In werkelijkheid is hij de doodgewaande criminoloog Denny Colt wiens eerste opdracht erin bestaat zijn eigen moordenaar te zoeken. Zijn hoofdkwartier bevindt zich onder zijn grafsteen. In De Vrouwen van de Spirit staat een thematische selectie verhalen uit de periode 1946 tot 1950 waarin de Spirit telkens te maken krijgt met femmes fatales met exotische namen als Autumn Mews, Thorne Strand en Nylon Rose. Het zijn vrouwen die 'm ofwel tegenwerken of met 'm meewerken in een of ander detectivezaakje waarin hij niet altijd de overwinning behaalt.

Aantal genomineerde albums van Will Eisner: 7/2296

The Spirit verscheen oorspronkelijk als een acht pagina's grote bijlage bij zondagkranten van 1940 tot 1952. In zijn topperiode bedroeg de wekelijkse oplage meer dan vijf miljoen exemplaren. Will Eisner tekende twaalf jaar lang zijn creatie. Anderen na hem namen het van 'm over. Tussen hen ook grote namen als Jules Feiffer, Wally Wood, Joe Kubert, Jack Kirby, Bob Kane, Lou Fine en Dave Berg.
 
Over vrouwen gesproken! In 2008 kwam een filmversie uit, geregisseerd door Frank Miller die doorgaans geen slecht werk levert, op deze ene keer na dan. Schoon volk liep er anders wel in rond zoals Eva Mendes, Scarlett Johansson, Paz Vega, Sarah Paulson, Jaime King,...
 


© De Stripspeciaalzaak 2010