Paulus: De Hulpsinterklaas door Jean Dulieu op nummer 1774
Het sinterklaasfeest nadert als de goedheiligman kabouter Paulus vraagt om in het grote bos voor hulpsinterklaas te willen spelen. Alle dieren zijn verschrikkelijk zenuwachtig over de komst van de Sint en Paulus niet minder. Op kousenvoeten en met een hark in plaats van met de staf probeert hij zijn opdracht tot een goed einde te brengen. Geïllustreerd verhaal met prachtige tekeningen van wereldklasse.
 

De Avonturen van Buck Danny 17: Tegen Lady X door Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier
Dupuis (1958, SC)

Lady X was ooit een veelbelovend testpilote die als enige vrouw ooit de geluidsbarrière doorbrak. Gezwicht voor het geld nam ze de leiding van een machtige, internationale spionageorganisatie die inlichtingen verstrekt aan de meestbiedende. Werk heeft ze zat, maar Buck Danny en zijn eskader jachtpiloten op Target Zero maken het haar knap lastig. Zij leeft maar voor twee dingen: het geld en de ondergang van Buck Danny voor wie ze zich als een nemesis ontpopt. In deel 17 probeert Lady X de rechtschapen piloot om te kopen, maar daar is hij te vaderlandslievend voor.

Aantal genomineerde albums van Victor Hubinon: 15/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296

Buck Danny werd bedacht door Georges Troisfontaines die als zakenman World Press bestierde. Dit bedrijf leverde stripverhalen en illustraties aan klanten zoals Dupuis en het weekblad Robbedoes. Troisfontaines schreef de aanzet voor een eerste verhaal dat na veertien platen werd voortgezet door Jean-Michel Charlier. Als gebrevetteerd piloot was Charlier voldoende technisch onderlegd om in de eerste verhalen nog zelf de vliegtuigen te tekenen. Eind jaren 1990 lag de reeks even stil tot zolang de erfgenamen van Troisfontaines via een proces wisten te bedingen dat er voortaan in de albums de vermelding stond dat de reeks bedacht is door Georges Troisfontaines, Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon.
 
Naast stripscenarist was Jean-Michel Charlier een al even productieve doumentairemaker. Van de honderdvijftig aangelegde dossiers waren er meer dan veertig omgezet naar een televisiedocumentaire in zijn reeks Dossiers Noirs. Een van deze dossiers was opgehangen aan Hanna Reisch, een Duitse testpilote die dichtbij Adolf Hitler stond. Door tijdsgebrek en vervolgens de dood van de vrouw in september 1979 werd het dossier afgesloten. Hanna Reisch was Charliers belangrijkste inspiratiebron voor Lady X, de aartsvijand van Buck Danny.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010